Varisi olanlar sıcak yaz aylarında daha dikkatli olmalı « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

18 Ocak 2025 - 16:10

Varisi olanlar sıcak yaz aylarında daha dikkatli olmalı

Varisi olanlar sıcak yaz aylarında daha dikkatli olmalı
Son Güncelleme :

31 Mayıs 2022 - 23:38

40 views

Sıcak havalarda varisler farklılaşabilir

Eğer yaz döneminde, bacaklarınızdaki varislerin daha farklı olduklarını düşünüyorsanız, haklısınız. Sıcaklık artışları, özellikle Türkiye gibi sıcak ülkelerde, varis belirtilerini kötüleştirir. Bunun tersine, serin havalar, ven sağlığımız için çok daha iyidir. Venlerimiz içinde yer alan küçük kapakçıklar, kirli kanın akciğerlere doğru, tek yönlü ilerleyişini sağlarlar. Bacaklarımızdaki bu kapaklar bozulduğunda, kan yer yer göllenme yapmaya başlar ve varis adı verilen hastalıklı damarlar fark edilmeye başlar. Varisleri olan kişilerin ilk yakınmaları genelde görsel boyutta olurken daha sonra, ağrı, ağırlık hissi, kaşıntı, yanma, yorgunluk ortaya çıkar.

Sıcaklık damarları genişletir

Isı artışı bu yakınmaları daha da kötüleştirir zira sıcak hava ve ortam damarları genişletir. Güneşli, sıcak bir havada dışarıdaysak, vücudumuz bizi serinletmek için çaba gösterir. Bunu başarabilmek için venleri genişletir ve kanın cilde daha yakın alanda  ilerlemesini sağlar. Ardından terleme oluşup önce kanın, bu sayede de vücudun serinlemesi hedeflenir. Eğer venlerin bazı bölgelerinde normalden daha fazla kan bulunmaktaysa, bunun ne kadar keyif kaçırıcı olduğunu görebilirsiniz.

Venlerde göllenen kan ödeme yol açar

 Vücudumuz, bizi soğutabilmek için, zaten genişlemiş ve içinde yer yer göllenmeler oluşmuş venlerin içine daha fazla kan pompalar. Bu da, göllenen kan miktarında artışa, daha fazla ödeme (şişliğe) ve ven kapakçıklarındaki bozulmanın artışına yol açar. Venlerdeki aşırı kan göllenmesi, bacaklarımızda, her zamankinden daha fazla yorgunluk ve ağrı hissetmemize yol açar. Yerçekiminin etkisi ve varisler nedeniyle zaten zorlanmakta olan ven kapakçıkları, kanı akciğerlerimize ulaştırabilmek için daha fazla uğraş sarfetmek durumunda kalırlar. Tüm bunlar, hasta venleri daha da genişletir ve varis yakınmalarını arttırır.

Varis sorunu olanlar yaz aylarında bunlara dikkat etmeli

Yazın sıcaktan kaçınmak olası değildir. Yine de bu durumun venlerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için yapabileceğimiz şeyler vardır:

-Sıcak sudan kaçının: Sauna, sıcak banyo/duş, uzun bir günün sonunda, rahatlamak için ideal gözükebilir ama yaratacağı etki, gevşemekten ziyade, ağrı şeklinde olacaktır. Bu nedenle, sıcak yerine ılık su ile banyo yapın. Daha da iyisi, bacaklarınıza sıra geldiğinde, soğuk su ile masaj yapın.

-Gölgede kalın: Güneşin doğrudan ışınlarından kaçarak gölgeli alanlara geçmek size çok daha iyi gelecektir. Venleriniz de bu ısı değişiminin farkına varacaktır. Daha serin alanlarda kalmaya çalışın ve venler üzerine binen yükü azaltın.

-Günün sıcak saatlerinden kaçının: Saat 11.00 ile 15.00 arası güneşin en yüksekte ve sıcağın en fazla olduğu saatlerdir. Olabildiğince bu saatlerde dışarıda olmaktan kaçının.

-Sıvı alın: Yaz ayları, aileniz ve arkadaşlarınız ile dışarıda olmaya can attığınız dönemlerdir. Diğer yandan, vücuttan en fazla sıvı da kaybettiğimiz aylardır. Koyulaşan kanı, sıvı alımı ile sulandırabilir ve ven kapakçıkları üzerine binen gerilimi de azaltabiliriz.

-Hareket etmeyi unutmayın: Sıcak hava genellikle enerjimizi tüketir ve kendimizi yorgun hissettirir. Hareket azlığı, dolaşımımızı etkiler ve varislerimizi daha da kötüleştirir. Küçük yürüyüşler, çok yararlıdır. Yüzme, bizi serinletmesi, baldır kaslarımızı harekete geçirmesi ve genişlemiş venlerimizi daraltması sayesinde, ven sağlığı açısından büyük faydalar sağlar. Bunların hiçbirini yapamıyorsak, en azından ayak parmak uçlarımız üzerinde yükselip-alçalma hareketini uygulamak dahi, bacaklarımızı rahatlatacaktır.

-Yanmak yerine suni bronzlaştırıcı kullanın: Güneş altında uzun süre yanmaya çalışmayın. Bronz bir bacağa sahip olayım derken, sorununuzu kötüleştireceğinizi unutmayın. Mutlaka renklenmiş bir bacakla dolaşmak istiyorsanız, bu işi kozmetik/suni bronzlaştırıcılarla sağlayın.

Venler için soğuk mevsimler daha iyi

Soğuk havalar, venlerimiz için çok daha iyi dönemlerdir. Şişlikleri azaltmak için buz koyulmasında olduğu gibi, düşük ısılar şiş venleri büzer. Bu da, venlere ve içlerindeki kapakçıklara kanı düzgün dolaştırabilmeleri için güç verir. Sonuçta daha az ödem olurken, bacak kramplarının sıklığı da azalır. Bunlar serin havalarda venlere yük binmediği anlamına gelmez. Kışın atmosferik değişimlerinin dolaşım üzerinde genelde negatif etkileri bulunur. Masa başında geçirdiğimiz süreler uzar ve bu, kilo artışı ile sonuçlanır. Fazla kilolar, venlerin üzerindeki yük ve varis yakınmalarının artışını doğurur.

Kışın ven sağlığına dikkat etmek daha kolaydır. Dikkat edeceğimiz birkaç şey vardır:

Varis sorunu olanlar soğuk havalarda bunlara dikkat edilmeli

-Düzenli egzersiz yapın: Hava soğukken çoğu insan daha az aktiftir. Soğuktan kaçınmak için battaniyenin altına büzüşmek kulağa hoş gelse de, hareket azlığı dolaşımımızı olumsuz etkiler. Kısa da olsa düzenli yürüyüşler yapmaya çalışın.

-Sağlıklı beslenin: Sağlıklı gıdalarla beslenerek kilo almaktan kaçınabilir ve dolaşıma yararlı olabiliriz.

-Bacaklarınızı gerin: Uzun saatler oturuyor veya hareketsiz olarak ayakta duruyor musunuz ? Özellikle kışın, bacaklarınızı germek (‘streç’), dolaşım için doping etkisi yapacaktır. Bunu düzenli olarak yapmaya çalışın ve kanın bacak venleri içinde göllenmesini azaltın.

Her mevsim rahat etmenin yolu: Varis tedavisi

Paylaştığım ipuçları, bacak varislerinizin mevsimlere göre kötüleşmesini yavaşlatır ama sorunu tedavi etmez. Günümüzün varis tedavileri arasında bulunan ‘yüzeyel köpük skleroterapi’, ‘endovenöz trunkal ablasyon-(EVTA)’, ‘doppler altında kimyasal ablasyon’, ‘ambulatuvar flebektomi’ yöntemleri ile problemin, kişinin konforunu bozmadan ve süratle ortadan kaldırılması olasıdır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.