Tüp bebek tedavisi 30 yıl önce geliştirilen bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavi olasılığı da tutma olasılığı bir hayli fazla artmıştır.
Tüp Bebek Nasıl Yapılır?
Cinsel ilişki sonucunda hamilelik gerçekleşmiyorsa tüp bebek tedavisi yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisi belirli bir günde gerçekleşmektedir. Önce doktor tarafından hasta tıbbi bir muayene edilir. Annenin tüp bebeğe uygun olup olmadığı tespit edilir. Daha sonra ise yumurtalık rezervleri kontrol edilir ve doktor tarafından değerlendirme tamamlanır.
Tüp bebek tedavisi olacak kadın adet döngüsünün 3. gününde hormon testlerine tabi tutulur. Daha sonra ultrasonografi yapılarak yumurtalık rezerv durumları test edilir. Ultrasonografi durumunda yumurtalık rezervleri iyi olarak değerlendirilen hastada 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi yapılabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde anne adayından yumurta örnekleri baba adayından da sperm hücreleri alınır. Bunun sonucunda laboratuvar ortamında spermin yumurtaya döllenmesi amaçlanır. Ardından bir embriyo laboratuvar ortamında meydana gelir. Embriyo laboratuvar ortamında yapıldıktan sonra anneye transfer edilir. Annenin rahmine yerleştirildikten sonra 2 hafta içerisinde yapılan kan testleri ile birlikte anne adayının durumu incelenir. Yaklaşık 3 hafta içerisinde testlerin olumlu çıkarsa anne adayı tüp bebek yöntemi ile hamile kalabilir.
Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin en merak ettiği konular arasında da tedavinin ne kadar sürdüğüdür. Tüp bebek tedavisinde ilk olarak aşama 1 gün sürmektedir. Tedaviye başlanmadan önce ise bir takı ilaçlar anne adayına verilir. Tam olarak tüp bebek tedavisi yapılan testler ve ortaya çıkan veriler sonucunda 15 gün sürebilmektedir. Bu süre ortalama bir süre olarak bilinir. Bazen daha uzun ya da kısa olarak da sürebilir.