NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’nda Slava Turyshev’in yönettiği proje, 2020’de uzay ajansından 2 milyon dolar fon aldı.
Proje, yine Turyshev’in formüle ettiği, Güneş Yerçekimi Merceği (SGL) adı verilen teorik bir yöntemi baz alıyor. Bilim insanına göre bu yöntem, yaşanabilir ötegezegenleri doğrudan görüntülemenin en iyi yolu.
Fikrin hayata geçmesi için uzayda kendi kendine montaj edilecek birkaç küçük uydunun yine SGL adı verilen bir noktaya yerleştirilmesi gerekiyor. Ancak SGL noktası Dünya’nın Güneş’e olan mesafesinin yaklaşık bin katı uzaklıkta. Bu aynı zamanda 44 yıldır uzay yolculuğuna devam eden Voyager 1 sondasının kat ettiği mesafeden de fazla.
Yolculuğun daha kısa sürmesi için lazerli uzay araçlarının geliştirilmesi gerekiyor. Ancak uyduların bir kez SGL noktasına varmasıyla ötegezegen araştırmalarının çok daha kolaylaşacağına ve bu zor görevin bilime büyük katkı sağlayacağına inanılıyor.
SGL noktasında Güneş, gözlemlenmesi hedeflenen ötegezegen ve fırlatılacak küçük uydular düz çizgi halinde dizilmiş olacak.
Bu noktada Güneş’in kütleçekim alanı, ötegezegenin geçişi esnasında yansıttığı ışığı büyük ölçüde büyütecek. Bilim insanları buna kütleçekimsel mercekleme adını veriyor.
Bu da uyduların şimdiye kadar mümkün olanın çok ötesinde gözlem yeteneğine sahip olması anlamına gelebilir.
Turyshev ve meslektaşları, konseptin ayrıntılarını henüz hakem onayından geçmeyen bir makalede açıkladı.
Bilim insanı, projenin fizibilitesini değerlendirmek için Kaliforniya merkezli sivil toplum kuruluşu Aerospace Corporation’la birlikte çalıştıklarını belirtti.
Kaynak: Independent Türkçe