Mühendis Maaşları 2023: En Düşük ve En Yüksek Mühendis Maaşı Ne Kadar? « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

18 Ocak 2025 - 15:54

Mühendis Maaşları 2023: En Düşük ve En Yüksek Mühendis Maaşı Ne Kadar?

Mühendis Maaşları 2023: En Düşük ve En Yüksek Mühendis Maaşı Ne Kadar?
Son Güncelleme :

06 Ocak 2023 - 14:00

20 views

İnsan hayatını kolaylaştırmaya yönelik pek çok alanda hizmet veren mühendisler alanlarına göre değişir. Çevre mühendisi, maden mühendisi, kimya mühendisi, inşaat mühendisi, endüstri mühendisi gibi pek çok dallara ayrılır. Maaşları çalıştıkları sektör ve dallara göre değişmektedir. 

class=”medyanet-inline-adv”>

Mühendis Maaşları 2023 

Mühendisler devlet kurumlarında veya özel firmalarda çalışabilirler. Maaşları çalıştıkları sektör ve alana göre değişmektedir. Kamuda çalışan mühendislerin maaşları çalıştıkları kurum, kıdem, derece, meslekte geçirdikleri süre, eş ve çocuk durumlarına göre değişmektedir. Bu nedenle her mühendisin maaşı aynı olmuyor. 10 bin TL’den başlayan mühendis maaşları 20 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.  

Devlette Mühendis Maaşı Ne Kadar? 

Devlet kurumlarında çalışan mühendislerin maaşı Ocak ayında memurlara yapılan yüzde 30 zam ile 1/4 kademesindeki bir mühendis maaşı 21 bin 071 liraya ulaşmıştır.

Özel Sektör Mühendis Maaşı Ne Kadar? 

Özel firmaların maaş politikaları birbirinden farklıdır. Yan haklar, mesai ücreti, meslekte geçirilen süre, proje sayısı maaşa etki eden faktörler arasında yer alır. Özel firmalarda işe yeni başlayan mühendisin maaşı ortalama 9 bin TL bandındadır. Bu oran 50 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. 

class=”medyanet-inline-adv”>

En Düşük Mühendis Maaşı Ne Kadar? 

Özel firmada çalışan bir mühendisin en düşük alacağı maaş 2023 yılında 9 bin TL civarındadır. Ancak bu rakam firmadan firmaya ve kişinin dalına göre değişebilir. 

En Yüksek Mühendis Maaşı Ne Kadar? 

Yeni işe başlayan bir mühendis ile meslekte uzun yıllar geçiren mühendisin maaşı aynı değildir. Bunların yanı sıra özel veya devlet sektöründe çalışan mühendis maaşları da birbirinden farklıdır. En yüksek mühendis maaşı çalışma süresi, ikramiye, çift maaş, mesai, proje ve görev aldığı kurum ile alana göre 50 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Mühendis Ne İş Yapar?

1- Kimya mühendisi:

Kimya tesislerini tasarlar ve denetler. Bağlı bulunduğu şirketin kimyasal üretim izni alması için gerekli raporları hazırlar. Kimya sanayindeki ham maddelerin daha hızlı ve kolay üretilmesi için projeler üretir.

2- Bilgisayar Mühendisi:

Bilgisayar üretiminde, yedek parça imalatında ve yeni yazılımlarda teknolojinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Bilgisayar sistemlerini geliştirir. Hafıza kartı, yazıcı ve hard disk gibi günlük hayatta sıklıkla kullanılan teknolojik aygıtların üretiminden sorumludur.

3- Çevre Mühendisi:

Fabrika ve üretim tesislerini denetler. Çevre, hava ve su kirliliğine yol açan nedenleri araştırıp çözüm üretir. Köprü ve baraj projelerinde inşaat mühendisleri ile birlikte çalışır.

4- Ziraat Mühendisi:

Tarımsal üretimden daha kısa sürede daha fazla verim alınması için araştırmalar yapar. Tarlaların toprak yapısını inceler. Hayvanların ve bitkilerin zarar görmesine neden olan faktörleri inceler. Yeni tarım makineleri ve aletleri geliştirir. Endüstriyel kirlilik konusunda kamuoyunu bilgilendirir.

5- Uzay Mühendisi:

Uzay araçlarının tasarımında ve yapımında aktif olarak görev alırlar. Roketlerin bakım ve onarımını da gerçekleştiren uzay mühendisliği, en yeni mühendislik dallarından biridir.

6-Enerji Sistemleri Mühendisi:

Başta petrol ve kömür olmak üzere fosil yakıt kaynaklarının hızla tıkandığı günümüzde enerji sistemleri mühendisleri, alternatif enerji kaynaklarını araştırır. Bununla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş, hidrolik ve jeotermal santrallerinde görev alırlar.

7- Makine Mühendisi:

Üretimde kullanılacak yeni makineleri tasarlar ve üretir. Bu makinelerin mümkün olduğunca ekonomik, çevreye uyumlu ve pratik olmasına özen gösterir. Yeni üretilen makineleri inceler. Makinelerde sistem hatası varsa bu hataların düzeltilmesi için rapor hazırlar. Kalite kontrol ve denetleme de yapan makine mühendisleri genellikle inşaat ve ulaşım sektöründe çalışır.

7- Gıda Mühendisi:

Gıdaların sağlıklı bir şekilde üretilmesi ve depolanması için projeler üretir.

Mühendis Nasıl Olunur?

Türkiye’deki her şehirde en az bir tane mühendislik fakültesi bulunuyor. Mühendis olmak için bu fakültelerin 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak gerekmektedir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRİç Mimar Maaşları 2022: İç Mimarlar Ne Kadar Maaş Alıyor?Haberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRDoktor Maaşları 2023: Aile Hekimi, Uzman, Pratisyen, Doktor Maaşı Ne Kadar?Haberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRMemur Maaşları Ne Kadar? 2022 Polis, Öğretmen, Hemşire, Savcı, Araştırma Görevlisi ve Doktorlar Ne Kadar Maaş Alıyor? Haberi Görüntüle

 

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.