Meslekler teknolojiyle birlikte dönüşüyor « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

18 Ocak 2025 - 15:57

Meslekler teknolojiyle birlikte dönüşüyor

Meslekler teknolojiyle birlikte dönüşüyor
Son Güncelleme :

29 Temmuz 2022 - 9:16

47 views

Her alanda yaşanan dijitalleşme, yapay zekâ ve robot teknolojisi, tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını, kuraklık, yangınlar, sellerle kendisini gösteren iklim krizi gibi birçok etken mesleklerin geleceğini etkiliyor. Dünya Ekonomik Forumu’na göre 2025’e kadar yapay zekâ bağlantılı olarak 26 ülkede, 85 milyon kişi işini kaybedecek. Buna karşın 97 milyon kişiye yeni iş alanı tanınacak. Mesleğini kaybedecekler arasında muhasebe memurları, denetçiler, idari ve yönetici sekreterleri, montaj ve fabrika işçileri yer alırken en çok gereksinim duyulacak meslekler arasında da yapay zekâ ve makine öğrenimi uzmanları, veri analistleri, dijital pazarlama ve strateji uzmanları bulunuyor. Üniversite tercihi yapacak adayların, geleceğin mesleklerine göz atmalarında yarar var. Sağlıktan enerjiye, mimariden dijital dünyaya kadar farklı alanlarda yükselen meslekleri derledik:

PANDEMİ SONRASI HAYAT

Sağlık alanında tüm meslekler her dönem gözdeyken, dünyadaki araştırmalara göre yaşlı nüfusun fazla olduğu ülkelerde hemşirelik, evde bakım hizmeti, tıbbi asistanlık, geriatri uzmanı, genetik danışmanlık gibi meslekler daha da öne çıkacak. Kovid-19 pandemisiyle birlikte toplumlardaki salgın hastalıkları takip eden epidemiyologların önemi daha çok anlaşıldı. Salgın sonrasında yeni normal hayatta ise evlerin ofislere dönüşmesi, uzaktan çalışma modelinin kalıcı hale gelmesiyle akıllı ev tasarımlarının daha çok tercih edileceği öngörüsüyle akıllı ev tasarım yöneticiliğinin yeni mesleklerde öne çıkacağı görülüyor. Dünyanın bugününü ve geleceğini etkileyen küresel ısınmayla hava durumunu ve iklimleri inceleyen, buna bağlı çözüm yolları üreten iklim biliminin önemi iyice anlaşıldı. Bununla bağlantılı olarak iklim mühendisliği, çevre uzmanlığı, gıda mühendisliği, yer bilimciliği, su bilimi uzmanlığı, güneş ve rüzgâr enerjisi teknikerliği, hidrolog gibi mesleklerin hızla yükselişe geçtiği görülüyor.

ROBOT UZMANLARI GELİYOR

İletişim teknolojisindeki gelişmeler, üretim süreçlerinde robotların varlığı, yapay zekânın sağlıktan tarıma her alanda etkisini göstermesi birçok mesleğin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu kapsamda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üniversitelerde bu alanlarda yeni mesleklere yönelik bölümler açılmaya başlandı. Teknolojiyle yakın ilişkili olan mesleklerden veri madenciliği ve bilgisayar mühendisliği önemini korurken, robot koordinasyon uzmanı, yapay zekâ uzmanı, yazılım geliştirme, veritabanı mimarları gibi farklı meslek kolları oluştu. Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisini birlikte sunan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) de çevrim içi ortamlardaki deneyimi daha etkili hale getiriyor. Bu konuda da XR danışmanları öne çıkıyor.

VERİ GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ

Dijital para ve farklı dijital uygulamalarla hayatımıza giren blokzincir (blockchain) teknolojisiyle de yeni meslekler ortaya çıktı. Uluslararası bankaların öngörüsüne göre 2030’a kadar 13 trilyon dolara ulaşması beklenilen metaverse dünyasında NFT ve sanal eşyalara sahip olabilmek için kullanılan kripto paraların teknolojisini ve gelecekteki konumunu kavrayabilecek insanlara daha çok iş düşecek. Tüm bu alanlarda blockchain uzmanı/ geliştiricisi, finansal yöneticiler ihtiyacı karşılayacak meslekler arasında. Dijitalleşmede siber saldırılarla birlikte veri güvenliği de önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Eğitimden siyasete birçok alanda kurum ve kuruluşun internet sitelerinde, veri tabanlarında yer alan bilgilerin erişimini tehlikeye sokan bu sorunla baş edebilmek için veri güvenliği uzmanlarına ve siber felaket tahmincilerine ihtiyaç her geçen gün artıyor.

DİJİTAL OYUN DÜNYASI

Dünya oyun pazarı pandeminin ektisiyle tahminlerin ötesinde büyüdü ve 2021’de 176 milyar dolara ulaştı. 2023’e kadar da 200 milyarı doları geçmesi bekleniyor. Gaming in Turkey tarafından yayımlanan Türkiye Oyun Sektörü 2021 Raporu’na göre Türkiye’de bu büyümeden payına düşeni alıyor. Buna göre Türkiye’de toplam oyuncu sayısı 2021’de 36 milyondan 41 milyona çıktı. Toplam oyuncu hasılatı ise 880 milyon dolardan 1 milyar 200 milyon dolara yükseldi. Pazar büyüdükçe hem dünyada hem de Türkiye’de dijital oyun tasarımı, mobil uygulama ve oyun geliştiricilere ihtiyaç da her geçen gün artıyor.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.