KAPLAN: ÜZÜM ÜRETİCİLERİ PERİŞAN DURUMDA « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

21 Ocak 2025 - 06:59

KAPLAN: ÜZÜM ÜRETİCİLERİ PERİŞAN DURUMDA

KAPLAN: ÜZÜM ÜRETİCİLERİ PERİŞAN DURUMDA
Son Güncelleme :

10 Ağustos 2022 - 14:50

11 views

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, altın üzüm üreticilerinin sesi oldu. Milletvekili Kaplan “üzüm üreticilerinin sesini duyan bir iktidar yok. Biz İktidar olduğumuzda üzüm üreticilerimiz bu sorunları yaşamayacak ama şu an devletin acil bu duruma el atması ve üzüm üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini açıkladı.

ÜZÜM DALINDA KURUYOR!

Milletvekilli Kaplan “Bu topraklarda 40 derecede sıcaklıkta canla başla çalışan üreticilerden Saray’ın haberi yok. İslahiye’nin Altınüzüm, Boğaziçi ve Yeşilyurt bölgesindeki çiftçilerimiz isyan ediyor. Üreticilerimiz artan zamlarla birlikte üzümü bağlardan toplayamayacak noktaya gelmişler. Dalında üzüm kuruyor. 20 yıllık Ak Parti İktidarında alın terinin önemi kalmadı. İlacından, gübresine, mazotundan, elektrikten suya her şeye geçen yıla oranla kat be kat zam geldi. Girdi maliyetleri bu kadar artmışken, geçen sene 3 liradan verilen üzüm bu sene en az 7 lira olmazsa çiftçimiz perişan olacak” diye ifade etti.

SOĞUK HAVA DEPOSU ŞART

Kaplan, İslahiye’deki atıl duruma gelen soğuk hava deposuyla ilgili de şunları söyledi “Yıllar önce Altınüzüm bölgesinde İl Özel İdaresi tarafından kurulan soğuk hava deposunun hali ortada.  Çürümeye yüz tutmuş bir depo var. Üzüm üreticileri perişan durumda. Tarımsal sanayinin yeterli düzeyde olmaması, bölgede tarıma dayalı bir sanayi tesisi bulunmaması, soğuk hava deposunun ve üzüm paketleme tesisinin olmaması da üzüm üreticilerimizi mağdur etmektedir. Konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin cevaplaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdim. Cevaplarını acilen bekliyoruz. Son olarak acilen bir soğuk hava deposu yapılmalıdır, üreticilerimiz daha fazla mağdur edilmemelidir. Yetkilileri bu konuda göreve davet ediyorum.

KAPLAN TARIM BAKANI KİRİŞÇİ’YE ŞUNLARI SORDU

Son 5 yılda, yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Gaziantep ve İslahiye kaç ülkeye, ne kadar üzüm ihraç etmiştir? Üzüm ihracatından ne kadar gelir elde edilmiştir?

Üzüm ihracatının oranının yükseltilmesine, verimliliğin artırılmasına yönelik önlem alınacak mıdır?

Üzümün tarımsal destekleme kapsamına alınması yönünde bir çalışma var mıdır/yapılacak mıdır?

Artan girdi maliyetleri nedeniyle üzüm üreticilerimiz mahsullerini tarladan kaldıramayacak noktaya gelmiştir. Konu ile ilgili üreticilerimize Bakanlığınızca ilgili verilecek bir destek var mıdır?

Altınüzüm, Boğaziçi ve Yeşilyurt bölgelerimizde yetiştirilen üzüm için soğuk hava deposu ihtiyacını gidereceğiniz bir çalışmanız var mıdır?

İslahiyeli üreticilerimizin pazar sorununu çözmeye yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.