İpekyolu Rotary Kulübü’nden örnek proje! « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

23 Ocak 2025 - 20:40

İpekyolu Rotary Kulübü’nden örnek proje!

İpekyolu Rotary Kulübü’nden örnek proje!
Son Güncelleme :

06 Nisan 2022 - 11:01

24 views

İpekyolu Rotary Kulübü ve Gaziantep Otizm Vakfı, Otizme Farkındalık oluşturmak ve Otizmli Çocukların topluma kazandırılması için kolları sıvadı. 15-17 Nisan tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Turizm Uygulama Oteli’nde Otizmli Çocuklar Kampı düzenlenecek. 3 gün sürecek kampta Otizmli çocuklar ve ailelere eğitimler verilecek, çocukların eğitim ve sevgi yoluyla topluma kazandırılmasının önemi vurgulanacak.

2014 yılında kurulan İpekyolu Rotary Kulübü ve Gaziantep Otizm Vakfı, Otizme Farkındalık oluşturmak için harekete geçti. Bu kapsamda 15-17 Nisan tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Turizm Uygulama Oteli’nde Otizmli Çocuklar Kampı düzenlenecek. Düzenlenecek olan kamp ile özellikle ekonomik durumu elverişli olmayan aileler ve çocukların faydalanması ve Otizm için Farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

“OTİZM, HASTALIK DEĞİLDİR”

İpekyolu Rotary Kulübü 2021-2022 Dönem Başkanı Mete Severoğlu, Otizmli Çocuklar Kampı ile Otizme dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak istediklerini söyledi. Severoğlu, “İpekyolu Rotary Kulübü olarak farkı şehirlerde gerçekleştirilen Otizm Kamplarına katılımcı gönderdik. Katılımcılarımızdan aldığımız geri dönüşler ve Gaziantep Otizm Vakfı’nın gerçekleştirdiği uygulamalara baktığımızda, Gaziantep Otizm Vakfı’nın daha doğru işler yaptığını gösterdi. Gaziantep Otizm Vakfı’nda çocukların topluma kazandırılması için çalışmalar yürütüldüğünü gördük. Otizm bir hastalık değildir, sadece farklılar. Otizm Vakfı’nda çocukların topluma kazandırılması ve sosyalleşmesi için çalışmalar yürütülüyor. Bu yapılırken hiçbir şekilde ilaç kullanılmıyor, sevgi ve sabırla çocuklar topluma kazandırılmaya çalışılıyor.”dedi.

“EBEVEYN VE ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİLECEK”

Gaziantep Otizm Vakfı ile birlikte 3 gün sürecek bir organizasyona imza attıklarını kaydeden Severoğlu, “Bundan hareketle Gaziantep Otizm Vakfı’nda uygulanan yöntemin tüm ülkeye yayılması ve örnek olması amacıyla 15-17 Nisan tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Turizm Uygulama Oteli’nde Otizmli Çocuklar Kampı düzenliyoruz. Bu organizasyonda katılımcılarımızı iki grup halinde yönlendireceğiz. Önceliğimiz ebeveynlerin, Otizmli bir çocukla nasıl yaşanacağı, nasıl sosyalleşeceği ve topluma nasıl kazandırılacağı konusunda eğitmek. Vakıfta çalışan eğitmenlerimiz bilgilerini ailelere aktarmaya çalışacak. İkinci katılımcı grupta yer alan çocuklara ise sosyalleşmeleri konusunda yardımcı olmaya çalışacağız.” Şeklinde konuştu.

“TEDAVİYE DEĞİL, TANINMAYA İHTİYAÇLARI VAR”

Otizmli çocukların toplumda farklı algılandığını söyleyen Severoğlu, “Amacımız bu algıyı kırmak ve Otizmli bireyler için farkındalık oluşturmak. Özel eğitimlerle Otizmli bireylerin güçlü yönlerini ortaya çıkarmak, sevgi diliyle topluma kazandırmak ve sosyalleşmelerini sağlamak. Otizmli bireylerin tedaviye değil, tanınmaya ihtiyaçları var” diyerek sözlerini noktaladı.

OTİZM NEDİR?

Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluktur. Her coğrafyada ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Erkeklerde kızlardan 3- 4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir. Otizm ile ilgili yapılan pek çok araştırmada, değişkenlik göstermekle birlikte otizmin görülme sıklığının %1 civarında olduğu belirtilmektedir.

Önümüzdeki dönemde ülkemizde de Otizmin sıklığını ölçmeye yönelik epidemiyolojik çalışmaların yapılması planlanmaktadır. Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışlar ya da toplum tarafından damgalanma kaygıları otizmli çocukların topluma kazandırılmasında ve eğitiminde gecikmelere yol açabilmektedir. Unutulmamalıdır ki Otizm, ne kadar erken yaşta tespit edilir ve uygun bir şekilde yönlendirilirse,  o kadar olumlu sonuçlar alınır.

Otizmli çocukların topluma kazandırılmasında en etkili yöntem ise otizme yönelik özel eğitimdir. Otizmli bireyleri, topluma kazandırmanın, onların bir birey olarak kendi kendilerine yetebilmelerinin yolu eğitimdir. Bu eğitimde en önemli unsur onlarla beraber yaşayan aile fertlerinin otizmli bireyle yaşamayı öğrenmesidir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.