Gaziantep Özgürlük Uzay Çatılı pazar yerinde her hafta olduğu gibi dün de giyim tezgâhları yan yana dizildi. Sabahın erken saatlerinden itibaren tezgâhlarda duran pazarcı esnafı ile müşterinin arasına yine “pahalılık” girdi. Pazarcılara satamamaktan, vatandaşla alamamaktan şikayetçi oldu
6 KİŞİ İLE ÇALIŞTIĞIMIZ DÖNEMLER OLDU
Pazarcı Abdullah Akbulut, daha önce tezgâhta 6 kişinin durduğunu fakat son aylarda müşterilerin azıldığını ve buna bağlı olarak tezgâhta duran kişi sayısını azalttıklarını söylerken, “Semt pazarlarının son dönemlerdeki durumu çok sıkıntılı. İnsanların alım gücü ciddi manada düştü. En iyi atleti 5 liraya, 10 liraya satıyordum. Gelen insan paket paket alıyordu. Şimdi bir atlet 30 lira olmuş. İnsanlar alamıyor. Ben üç tane satarken her birinden ayrı ayrı kâr ediyordum. Şimdi 30 liraya bir tane satıyorum ben. Kâr marjım aynı. Benim satış oranın düştü. Bugün bir çocuk çorabı 4 lira olmuş. Burada 6 kişi ile çalıştığımız dönemler oldu. Şu an üç kişi geliyoruz fazla 2 kişi bile yeter.” ifadesini kullandı.
“İNŞALLAH HER ŞEY İYİ OLUR, BÖYLE GİTMEZ”
Mehmet Kara ise fiyatların yüksekliğinden dolayı işlerinin olmadığını dile getirirken ümit etmeyi de elden bırakmıyor Kara, “İşler çok kötü gidiyor. Şu an berbat. Fiyatlar olağanüstü artış içerisinde. Aldığımız malı satamıyoruz. Satsak yerine koyamıyoruz. Etek soruyorlar bize fiyatı 115 TL. Biz o çingene eteğini geçen yıl 55 TL’ye veriyorduk. Bir tuniği geçen sene 65-70 TL’ye veriyorduk. Şimdi 150 TL’ye veriyoruz. Vatandaşlar fiyatları karşılayamıyor. Biz de gelip gidiyoruz. İnşallah her şey iyi olur, böyle gitmez. Ümit ediyoruz.” dedi.
“GELİRİMİZ GİDERLERİMİZİ KARŞILAMIYOR”
15 yıldır pazarcı olan Murat Badur ise giderlerin arttığı, vatandaşların ihtiyaçlarını borç ile karşıladığını belirtirken şu ifadeleri kullandı: “Pazarcı esnafı şu anda kan ağlıyor. Sadece pazarcılar değil millet olarak kan ağlıyoruz. Geçen sana sattığım bir eşofman 50 liraydı şu anda 150 lira. Biz hep kâr oranlarımızdan çektik. Geçen sene bir eşofman başına 20 lira kazanıyorsam bugün de 20 lira kazanıyorum ama gelirimiz giderlerimizi karşılamıyor. Ben yedi kişilik aileyim. Her öğün 7 tane ekmek alsam günde 21 tane ekmek eder. Siz hesaplayın. İnsanlar kredi kartlarına yöneliyor. Hiçbir pazarcıda post yoktu. Gel bende 3 tane post var. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılamak için borçlanarak alışveriş yapıyor. Öyle kaliteli ürünler de değil. Durum harbiden vahim.”
“BU NEDEN YÜKSELİYOR?”
Abdulkadir Çağatay da geçen yıl ile bu yıl arasında fiyatların çok değiştiğini söylerken, “Fiyatlar son derece yüksek. Müşterinin alma gücü yok. Satıcının da saçma gücü olmadığı için birbirimizin ağzına gözüne bakıyoruz. Bir kapri geçen sene 70 liraydı şu anda 120-130 lira. Yüzde yüz artması imkânsız. Pamuk yani tarlası mı yandı? Bu neden yükseliyor? Asgari ücret 5 bin 500 lira olduysa ekmek de 3 lira oldu. Asgari ücretin yükselmesi ile her şeyin yükselmesi bir oluyor. Fark eden bir şey olmuyor.” şeklinde konuştu.
“PAZARA BAKIN HERKES OTURUYOR”
Abdullah Esen ise “Fiyatlar çok pahalı ama biz biraz ucuz satıyoruz. Ucuz satınca tezgâh kalabalık oluyor. Pazara bakın herkes oturuyor. Biz satıcı olarak memnun değiliz. Geçen sene 20’ye sattığımız bir ürün bu sene 60 lira. Her şey üç katı.” dedi.
“DURUMDAN HEM HALK HEM ESNAF ŞİKAYETÇİ”
Muhammet Esen, “Fiyatlar iki sene önceye göre çok yüksek. Geçen sene alıyorsak bu yıl alamıyoruz. Geçen sene 10 liraya aldıysak bu sene 30 liraya alıyoruz. Bu durumdan hem halk hem esnaf şikayetçi.” dedi.
“TEZGÂHIN ÖNÜ ANA BABA GÜNÜ OLURDU”
Son olarak pazarcı esnafından Oktay Keske, normal şartlarda tezgâhın önünün çok kalabalık olduğunu fakat zamlardan dolayı eski günleri aradıklarını söyledi. Keske, “15 senedir çorap tezgâhımız var. Sektörü çok iyi biliyoruz. Sektör ülkenin durumu gibi hiç iç açıcı değil. 15 yıldır bir böyle bir şey yaşamadık. Daha önce de krize benzer şeyler oldu. Ciddi enflasyonlar gördük ama şu an içinde bulunduğumuz durum gibi bir durumu yaşamadık. Pazarın hali ortada normalde tezgahımızın önü ana baba günü olurdu. Beşli gruplar gelir beşli gruplar gider. İnsanların alım gücü düştü. Ciddi bir sıkıntı söz konusu. Şu an en ucuz çorap 3 tanesini 10 liraya satıyoruz. Biz bunu 6 ay önce 3 tanesi 5 lira şeklinde geçen sene de tanesi 1,50 liraydı.” dedi.