İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu, üyelerinin karşılaştığı sorunları çözmek amacıyla girişimlerine devam ediyor.
İMO yöneticileri ve inşaat mühendisleri, e-ruhsat uygulaması hakkında bilgilendirme ve ruhsat sürecince karşılaşılan sorunların çözümü için Şahinbey Belediyesi yetkilileri ile bir araya geldi. İMO Gaziantep Şube Seminer Salonunda gerçekleşen toplantıya, Şahinbey Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ayşe Fatma Topuz, Şahinbey Belediyesi’nden proje denetimi yapan inşaat mühendisleri; Burak Özyurtkan ve Dilek Yiğitçeoğlu, İMO Gaziantep Şube yöneticileri ve İTB/SİM (İşyeri Tescil Belgesi/Serbest İnşaat Mühendisi) sahibi statik proje müellifi inşaat mühendisleri katıldı. Toplantıda, e-ruhsat uygulaması hakkında görüşler, ruhsat süreci, proje onayı ile ilgili süreçlerdeki yaşanılan sorunların çözümü üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.
TOPLANTI VERİMLİ VE FAYDALI GEÇTİ
Büyük ilgi gören toplantıda, Şahinbey Belediyesi yetkilileri tarafından e-ruhsat uygulamaları hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantıya katılan İnşaat mühendisleri ruhsat sürecinde ve proje denetiminde karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini paylaştılar. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, toplantı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, göreve geldiklerinden bu yana meslektaşlarının sorunlarının çözümü ile ilgili önemli girişimlerde bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Statik Proje yapan üyelerimizin sorunlarına çözüm bulmak için Şahinbey Belediyesi yetkilileri ile düzenlediğimiz toplantı son derece verimli geçti. İMO olarak hazırlamış olduğumuz Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin Ortak Mesleki Denetim ve Teknik İş birliği Protokolümüzü yetkililere ilettik.
E-RUHSAT’TA ODA ONAYI ŞART
Öncelikle yeni e-ruhsat uygulamasının ruhsat süreçlerini oldukça kısaltacağını bekliyoruz. Proje denetiminde odamızın rolünün mutlaka olması gerektiği tekrar belirttik ve e-ruhsat uygulamasında da projelerde İMO onayının olması gerektiğinin önemini vurguladık. Statik Proje Düzenleme Esaslarında ilgili yönetmelik ve standartlara göre bir format belirlenerek, statik proje incelenirken de ilgili yönetmelikler ve standartlar çerçevesinde değerlendirilmesinin, öznel yaklaşımların olmaması gerektiğinin altını çizdik. İMO Gaziantep Şubesi olarak üyelerimizin sorunlarının çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlarla bu tür istişare toplantıları yapmaya devam edeceğiz.”
KDV ORANI YÜZDE 8’E DÜŞÜRÜLMELİ
Başkan Burkay Güçyetmez ayrıca, depreme dayanıklı yapı tasarımının öncüleri olan statik proje yapan inşaat mühendislerinin de şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Güçyetmez, “Git gide zorlaşan hayat şartları ve ekonomik sıkıntılar içerisinde böylesine önemli bir işlevi olan emek ve bilgi gerektiren proje müellifi meslektaşlarımızın; proje hizmet faturalarında KDV oranının % 18 den %8 ‘e indirilmesi için de çalışmalarımız ve girişimlerimiz devam ediyor. KDV oranı mutlaka % 8‘e indirilmeli. İnşaat maliyetlerindeki statik proje bedeli miktarı oranı yok denecek kadar az olmakla birlikte, meslektaşlarımızdan böylesine önemli bir hizmet için fatura bedellerinden istenen iskonto kelimesinin de ortadan kalkması gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundu.