Kamu gücü dahilinde gerçekleşen bu yaptırım, özellikle kamu düzenini korumak konusunda önemli bir potansiyel teşkil eder. Ceza ve tazminat ile hükümsüzlük gibi pek çok farklı türü olduğunu söylemek mümkün.
İdari Yaptırım Nedir, Kimlere Uygulanır?
Gerçek ve tüzel kişiler için öne çıkan zor kullanma yetkisi, idari yaptırım anlamına gelmektedir. Genel olarak Kamu Kurum ve kuruluşlarında görev üstlenmiş olan kişiler için idari yaptırım ön plana çıkar. Çünkü idari yaptırım kamu gücünü kullanmak suretiyle gerçekleşen bir yapıdır. İlgili kamu kurum ve kuruluş yerlerinde çalışan kişilerin yapmış olduğu kabahatler dolayısıyla idari yaptırım gerçekleşir.
İdari Yaptırım Örnekleri Nelerdir?
Ceza ya da tazminat ile beraber hükümsüzlük gibi örnekler idari yaptırım konusunda ön plana çıkabilir. Aynı zamanda cebri icra ve geçersizlik de yine bu türler içerisinde bulunmaktadır. Kamu Kurum ve kuruluşlarında görev yapan kişilerin, işlemiş oldukları suçlara bağlı olarak bu türler arasında idari yaptırım gerçekleşir. Üst makamda bulunan kişilerin Sorumluluk sahibi olduğu bu yapı altında, gereken cezalar farklı biçimlerde gerçekleşmektedir. Kamu gücünün kullanılması ile beraber öne çıkan idari yaptırım, kamu düzenini sağlamak için önemli bir yere sahiptir.