İbrahim Müteferrika, 1674 yılında doğmuştur. İstanbul’a geldikten sonra Müslüman olan İbrahim daha sonra mütefferikalık yaptı. Yani sarayda padişahın işlerine yardımcı olan görevli olarak görev yaptı.
İbrahim Müteferrika Kimdir?
Macar asıllı olan İbrahim Müteferrika Osmanlı döneminde yaşayan önemli kişilerden biridir. Yayımcı, çevirmen ve yazar olan Müteferrika, Osmanlı Devletinde ilk basım evi kurulmasını sağlamıştır. IV. Mehmet ve II. Mustafa dönemleri arasında yaşayan İbrahim Müteferrika, Osmanlı içim büyük bir adım olan ilk Türkçe kitabı da yayınlayan kişidir.
Osmanlı döneminde yaptığı bu yenilik sayesinde, matbaa dendiğinde ilk akla gelen kişi olmaktadır. Günümüzde hala bu konudaki başarısı bilinmektedir.
Kısaca İbrahim Müteferrika’nın Hayatı ve Ölümü
İbrahim Müteferrika, Müslüman olup sarayda görev aldıktan sonra, başka diller de bildiği için sarayda oldukça yararlı işler yaptı. Özellikle başka devletlerle ilişkilerde ciddi rol oynamıştır. Macaristan’da olduğu dönemlerde matbaayı öğrenmesiyle Osmanlı’da da bu ilgisini devam ettirdi.
1720 yılında matbaayı kurarak ciddi adımlar atmıştır. İlk kez harita da basan Müteferrika, birçok başarılı eser basarak katkıda bulundu. Vangulu Lukatı ilk basılan kitaptı ve 500 adet basılan kitabın tamamı basıldı. Hayatı boyunca toplam 9700 kitap basan Mütererrika, bunların yaklaşık % 70’ini satmıştır.
1745’te ölen İbrahim Müteferrika’dan sonra yerine Rumeli ve Anadolu kadılarından İbrahim Efendi ve Ahmet Efendi gelerek matbaa işlerine devam etmişlerdir. Yalnızca 1 kitap basabilen bu ikili sonrası matbaada 1784’e kadar hiçbir faaliyet olmadı. Bu da dönemde matbaacılığın yeniden zayıflamasına neden oldu.