Yeni araştırmaya göre Satürn’ün uydusu Enceladus, yaşamın oluşması için gereken materyallerin bolca bulunduğu okyanuslara sahip.
Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden, dünya dışı okyanus bilimi üzerinde çalışan Dr. Christopher Glein, “Enceladus, insanlığın güneş sistemimizde yaşam arayışındaki başlıca hedeflerden biri” dedi.
NASA’nın Cassini uzay aracının Satürn sistemini ziyaret etmesinden beri geçen yıllar içinde, toplanan verilerle mümkün kılınan keşifler defalarca aklımızı başımızdan aldı.
Uzay aracı, buz taneleri ve su buharı bulutlarının uydunun yüzeyini delip geçmesini inceledi ve DNA’yla RNA gelişimi için gerekli olan çözünmüş fosfordan (element henüz doğrudan tespit edilmedi) devasa miktarda bulunmasının muhtemel olduğunu tespit etti.
Kimsenin bilmediği UFO detayı!Prens Philip 70 yıl biriktirdi, anlattığı tek kişi varHaberi Görüntüle
Yüzey okyanuslarına sahip Dünya gibi gezegenlerin aşırı ısınma veya donmadan kaçınması için yörüngesinde döndüğü yıldıza belirli bir mesafede olması gerekir. Bu mesafeye “Goldilock Bölgesi” denir. Bununla birlikte, yeraltı okyanuslarına sahip gezegenler daha büyük raddede yaşam üretme potansiyeline sahiptir ve bu da diğer gezegenlerde yaşamı keşfetme olasılığımızı artırır.
Dr. Glein, “Güneş sisteminde dünya dışı yaşanabilirlik arayışının odak noktası değişti. Artık organik moleküller, amonyak, kükürt içeren bileşikler ve yaşamı desteklemek için gereken kimyasal enerji de dahil yaşamın yapıtaşlarını arıyoruz” dedi.
Fosfor ilginç bir vaka sunuyor çünkü önceki çalışmalar, Enceladus okyanusunda fosforun az olabileceğini öne sürüyordu ve bu da yaşam umutlarını azaltıyordu.
Araştırmada, yaşanabilir okyanusu incelemek için Enceladus’a yeni bir keşif aracı gönderilmesi öneriliyor. Dr. Glein şöyle devam etti:
Altta yatan jeokimya, çözünmüş fosforun varlığını kaçınılmaz kılan zarif bir sadeliğe sahip ve modern Dünya’nın deniz suyundakilere yakın, hatta onlardan daha yüksek seviyelere ulaşıyor.Bunun astrobiyoloji için anlamı, Enceladus okyanusunun yaşanabilir olduğundan öncesine göre daha emin olabileceğimizdir.
Satürn, etrafında yaşam olabilecek tek gezegen değil; amonyağın varlığı bazı araştırmacıların Venüs’ün de kendi kükürtlü atmosferinde “gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen” uzaylı yaşamına sahip olabileceğini öne sürmesine yol açıyor.
Google’da heyecan yaratan anlar!Milyonlarca kişi aynı şeyi gördü Haberi Görüntüle
Venüs’ün kendisi yaşam barındıramayacak kadar sıcak fakat bulutların içinde mikroskobik organizmalar olabilir ve bunlar, amonyak üreterek asitliği Dünya’daki hayvanların nötralize ettiği gibi nötralize edebilir. Araştırma, Ulusal Bilimler Akademisi’nin bilimsel dergisi PNAS’te yayımlandı. Kaynak: Independent