FISTIĞIN EN TEMEL SORUNU KAYITSIZLIK « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

21 Aralık 2024 - 20:01

FISTIĞIN EN TEMEL SORUNU KAYITSIZLIK

FISTIĞIN EN TEMEL SORUNU KAYITSIZLIK
Son Güncelleme :

05 Haziran 2022 - 21:20

28 views

Koçak Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Koçak,  Antep Fıstığın 40- 50 yıllık en temel sorununun  kayıtsızlık  olduğunu belirterek, Antep fıstığın acilen kayıt altına alınmasını gerektiğini söyledi.  Koçak ‘’ Antep  fıstığı kayıt altına alınmazsa  altın ve döviz  gibi yatırım aracı olmaktan kurtarılamaz’’ dedi.

Koçak ‘’Antep fıstığı kayıtsız olduğu için, ehil olmayan insanların, yatırım aracı haline geldi.  Oysa ki devlet, kğ başına 1-2 TL destekleme  verip kayıt altın alsa, hem vergisini alır, hem de stokçuluğun önüne geçer, hem de fiyat dengesi sağlamış olur’’ dedi.

Son aylarda kamuoyunda fiyatı ile günden oluşturan Antep Fıstığı’nın, kronikleşmiş sorunlarının çözümü için kayıt altına alınması gerektiği dile getirildi. Antep Fıstığı’nın kayıt altına girmesiyle birlikte birçok sorunun kendiliğinden ortadan kalkacağı ve fiyat dengesinin sağlanmış olacağı belirtildi.

BU MESLEK BİZİM EMEĞİMİZ

Koçak Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Koçak, hammadde fiyatlarının her gün yükseldiğini buna bağlı olarakta maliyetlerin arttığını söyledi. Koçak ’’Burada ülke bizim ülkemiz, meslek bizim mesleğimiz. Bazen kazanırsın. Bazen kazanamazsın. Bazen maliyetine çalışırsın. Bu meslek bizim şerefimiz. Bu meslek bizim emeğimiz. Bu meslek sayesinde buralara kadar geldik. Bunu kötü icra etme veya yapmama gibi bir lüksümüz yok. Bu sorumluluk gerektiren bir olay.’’  Dedi.

FISTIĞIN EN TEMEL SORUNU KAYITSIZLIK

Antep fıstığının 40 -50 yıldır süren kronikleşmiş bir sorunu olduğunu belirten Koçak ‘’Fıstığın 40- 50 yıllık en temel sorunu kayıtsızlık. Fıstık kayıt altına girerse başka meslek grupları, bu fıstıkları alıp stok yapıp daha sonra satamaz. Bir çok meslek gurubu fıstık alıp satıyor. Fıstık kayıt altında olursa,  faturalandırılmış ve vergilendirilmiş olur. Bunun sonucunda da fiyatlar arz ve talebe göre oluşur. Fiyat yükselir ve düşer. Ama arada fiyat uçurumu olmaz.’’ dedi.

DEVLET DESTEKLEME VERİP KAYIT ALTINA ALMALI

Devletin mahsul zamanı fıstığa destek vererek kayıt altına alabileceğini anlatan Koçak ‘’ Örneğin devletin mahsul  zamanı   fıstığa 1 – 2 TL destekleme vermesi, fıstığın kayıt altına alınması anlamıma gelir. Bu fıstığın tamamının kayıt altına girmesini sağlar. Bu desteklemeler,  fındık, mısır ve pamuk gibi ürünlere yapılıyor ama nedense Antep fıstığına uygulanmıyor. Fıstık bunların dışında tutuluyor.’’ Dedi.

ALTIN VE DÖVİZ GİBİ YATIRIM ARACI OLARAK GÖRÜLÜYOR

Antep Fıstığı’nı kayıtsız olduğu için altın ve döviz gibi  yatırım aracı olarak görüldüğünü anlatan Koçak ‘’Kayıtsız olduğu için, fıstık bir yatırım aracı olarak görülüyor. Döviz ve altın gibi. O zamanda bizim gibi üreticiler ve imalatçılar engellenmiş oluyor ve sıkıntı yaşanıyor. Aslında fıstığın dünya  piyasasında rekabet gücünü düşüyor. Buda fıstığın kaderini etkiliyor ve özellikle endüstriyel sanayiye girmesi engelleniyor. O yüzden  fıstığın dünyadaki gücü, fiyat politikası oluşursa, kayıt altına alınırsa  Antep fıstığının piyasadaki kaderi belli olur. Şimdi böyle bir şey yok. Bi bakıyorsun  100 TL, bir bakıyorsun 300 TL. Ne doğru dürüst ihracat gerçekleşiyor nede endüstriyel ürün olarak satılabiliyor.’’ Dedi

EHİL OLMAYAN İNSANLARIN YATIRIM ARACI

40 – 50 yıldır fıstığın kaderinin aynı olduğunu ve değişmediğini de dile getiren Koçak sözlerini şöyle sürdürdü. ‘’40 -50 yıllık fıstığın kaderi değişmiyor. Ehil olmayan insanların yatırım aracı olarak kullanılıyor. Üreticiler bundan çok etkileniyor. Üreticiler etkilenince de bu tüketiciye yansıyor. Bir ürünün 300 – 350 TL olması ne demek, direk tüketiciye yansıması demek. Böyle bir şey olabilir mi? Bu ülkenin malı, bu şehrin malı.  Geçen yıl mahsul zamanında 7. ayda 175 lira olan ürün, şimdi 400 TL. civarında. Bu çok astronomik rakam. BU tüketicinin cebinden çıkıyor. Durum böyle olunca piyasaya kalitesiz ürünler ortaya çıkıyor. Şeker 25 lira, baklava 40 lira. Bu bir insanın yiyebileceği bir ürün değil .Sonuçta bakın insanlar o güzelim baklavayı yiyemez duruma geldi’’

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.