Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, zamlar yüzünden çok sayıda firmanın et ve et satışını durdurduğunu belirtirken, Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği eski Başkanı Osman Türkman’da izlenene yanlış politikalar yüzünden hayvancılık sektörünün büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi.
Kırmızı et fiyatlarındaki artış esnafı zor durumda bıraktı. Gaziantep’te faaliyet gösteren çok sayıda firma, kırmızı ete gelen zamları protesto etmek amacıyla et ürünleri satışını durdurdu. Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, et fiyatlarının sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.
LOKANTALARIN ÇALIŞMA KAPASİTESİ YÜZDE 30’LARA DÜŞTÜ
Katmerci, “Şu an ki et fiyatları sürdürülebilir değil. Bazı firmalarımız tepki için Ramazan ayı boyunca kapalı, bazı firmalarımız yüzde 50 kapasite ile çalışacak, Bazı firmalarımız ise sadece kıyma satacak, kuşbaşı, pirzola ve diğer et ürünlerini kullanmayacak. Karkas etin kilogramı 165 TL’den 200 TL’ye çıkarken kuzu süsme kuşbaşılık et 300 TL’den 400 TL’ye, kebaplık et 250 TL’den 350 TL’ye, kıyma 220 TL’den 300 TL’ye, kemikli pirzola 250 TL’den 300 TL’ye, yemeklik parça et 220 TL’den 300 TL’ye yükseldi. Şu anda işletmelerin çalışma kapasitesi yüzde 30 civarında.” ifadelerini kullandı.
ETE ZAM FURYASI SÜRÜYOR
Şap hastalığından dolayı şehirler arası hayvan taşımacılığının yasaklandığını, bundan dolayı ahırlardaki hayvanların kesime gittiğini belirten Katmerci, “Besicinin kesime götürdüğü hayvanın yerine hayvan alamayacağı kaygısı ile ete bir zam furyası yapıldı. İki ay önce 60-65 TL olan küçükbaş canlı hayvanın kilogramı 95-100 TL’ye yükseldi. Bu da et fiyatlarında yüzde 30 civarında artışa neden oldu. Esnafımız ise bu durumdan çok memnun değil.” ifadelerine yer verdi.
DESTEK VERİLMELİ
Deprem nedeniyle birçok esnafın mağdur olduğuna dikkat çeken Katmerci, “Lokantalarımız açılmadı, dolabında eti olanın eti, sebzesi olan sebzesi bozuldu. Bundan dolayı yaşanan bir mağduriyet var iken et fiyatlarının da artması mağduriyeti daha da arttırdı. Hükümetimiz evlere yaptığı 10 bin liralık nakdi yardımın aynısını esnafımıza da yapmasını bekliyoruz. Çünkü az, orta ve ağır hasarlı binaların altında esnafımızda faaliyet gösteriyor. Maddi zararların giderilmesi için en azından işletme başına 15-25 bin TL arasında destek verilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı
TÜRKİYE EKONOMİSİ KAYBETTİ.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği eski Başkanı Osman Türkman’da izlenene yanlış politikalar yüzünden hayvancılık sektörünün büyük sıkıntılar yaşadığını ve yok edildiğini söyledi. Türkman , sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Tarım Bakanlığı’nın almış olduğu kararlar yüzünden: Hayvancılık işletmeleri zarar etti .Üretici sektörden çekildi üretim azaldı. Üretici kaybetti. Üretimin azalmasıyla et ve süt ürünleri almakta zorluk çeken tüketici kaybetti. Yurt dışından ithal edilen yüzbinlerce hayvana ödenen milyar dolarlar yüzünden Türkiye ekonomisi kaybetti. İthalat için izin verilen firmalar ve onlara destek verenler kazandı” dedi.
***