“EKİPLERİMİZ 7/24 AKTİF” « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

22 Aralık 2024 - 09:08

“EKİPLERİMİZ 7/24 AKTİF”

“EKİPLERİMİZ 7/24 AKTİF”
Son Güncelleme :

19 Temmuz 2022 - 22:59

14 views

Gaziantep Orman İşletme Müdürü Veli Topçu, yaz aylarında ormanlık alanların barut gibi olduğunu, küçücük bir ihmalin bile çok büyük yangınlara sebep olacağını dile getirdi. Yangınların yüzde 86’sının insan kaynaklı olduğunu dile getiren Topçu, riski günler yaşadıklarını ve teyakkuz halinde olduklarını söyledi.

Orman Genel Müdürlüğü uyarısını yaptı. Orman yangınları açısından riskli günler yaşıyoruz. Gaziantep’te toplamda 121 bin hektar orman alanımız mevcut. Bu da yüzde 18’e tekabül ediyor. Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü, yangınlara karşı Gaziantep’teki ormanların güvenliğini için tüm personelleri ile birlikte teyakkuza geçti.  En önemli sınavı ise geçtiğimiz gün verdi.

Gaziantep Orman İşletme Müdürü Veli Topçu, özellikle yazın ormanlık alanların barut gibi olduğunu söylerken küçücük bir ihmalin bile çok büyük yangınlara sebep olacağını söyledi. Ekip ve ekipmanları ile 7/24 hazır oldukları vurgulayan Topçu, “Yangının yüzde 86’sı insan kaynaklı, yüzde 65’i ihmal ve dikkatsizlik” dedi.

Gaziantep’te yangın riski 1 Haziran’da başladı. O günden itibaren hem Gaziantep merkezde hem Nurdağı’nda hem de İslahiye’de Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı üç yangın ilk müdahale ekip binası ve Gaziantep merkez Erikçe ve Nurdağı Emirtepe’de olmak üzere iki gözetleme kulesi 7/ 24 aktif hale getirildi.

“EKİPLERİMİZ 7/24 AKTİF”

“Tüm ekipmanlarımızı gözden geçirdik.”  diyerek ekipmanlar ve personeller hakkında bilgi veren Gaziantep Orman İşletme Müdürü Veli Topçu, “Hepsinin kontrollerini tamiratlarını yaptırdık.   İtfaiye ile Büyükşehir Belediyesi ile sürekli koordine halindeyiz. Ekiplerimiz 7/24 aktif. Herhangi bir ihbar geldiği anda hareket etmekte ve hızlı bir şekilde yangına müdahale etmektedirler. Genel müdürlüğümüz 3 helikopteri komşu ilimiz Hatay’da; İskenderun, Dörtyol ve Osmaniye’de konuşlandırdı.  Oradan Gaziantep ilimize destek olmaktadır.  Türkiye genelinde 8 tane İHA’mız var. Bunun bir tanesi Adana’da. 24 esaslı uçarak yangını gözetlemektedir.

“43 PERSONELİMİZ, 8 TEKNİK EKİBİMİZ VAR ”

Gaziantep’te yangınla mücadele eden 43 personelimiz, 8 teknik ekibimiz var.   Gaziantep merkezde 3 adet arasöz, bir tane su tankerimiz, 5 tane ilk müdahale yangın aracıyla hazır beklemedeyiz. Nurdağı’nda 1 su tankerimiz 2 tane ilk müdahale aracımız, İslahiye’de de 1 su tankerimiz 2 tane de ilk müdahale aracımız mevcut.” dedi.

“BURASI GAZİANTEP’İN AKCİĞERİ”

Gaziantep’te 2 yangın gözetleme kulesi var ve bu kulelerde orman işçileri yılın 5 ayını nöbet tutarak geçiriyor. İşleri zor tek dertleri ise bir dalın bile yanmasının önüne geçmek.  İşletme Müdürü Veli Topçu,  Gaziantep Erikçe Gözetleme Kulesi’nin olduğu bölgeyi Gaziantep’in akciğeri olarak tanımlarken şu ifadeleri kullandı:  “Gaziantep Erikçe Gözetleme kulesinde arkadaşımız 7/24 nöbet tutuyor. Bu bölgede yaklaşık 2 bin 250 hektar ormanımız mevcut.  Burası Gaziantep’in akciğeri. Hakikaten gözümüz gibi bakıyoruz. Sürekli takip ediyoruz.  Korumamız da gereken bir orman. Tamamı da ağaçlandırma. Emekle yetiştirilmiş. 1950 yıllarında başlanmış. 1980’li yıllara kadar tamamlanmış. Buradan Dülükbaba, Erikçe Ormanı, Hayvanat Bahçesi, Burç Ormanı’nı görebiliyoruz. Herhangi bir duman veya alev gördüğümüzde hemen anons geçip Başpınar yangın ilk müdahale ekibimizi harekete geçirerek yangın mahalline intikal ettiriyoruz.”

GAZİANTEP’TE 500 GÖNÜLLÜ HEDEFİ

Her şeyin olmazsa olması olan eğitimin yangınla mücadelede çok önemli olduğunu belirten Veli Topçu, “Yangına hazırlık olarak tüm köylerimize ilanlarımızı yaptık. Muhtarlarımız ile birebir görüştük. Toplantılar yaptık. Farkındalık oluşması açısında kısa kısa yangın ile ilgili videolar izlettik, broşürler dağıttık. Tugay’da tatbikat yaptık, askeriye eğitim verdik. Yine hava üssünde tatbikat yaptık, eğitim yaptık.  İlçelerde eğitimler verdik. Yangın gönüllüsü olarak da eğitim veriyoruz. Bu sene Gaziantep’te 500 gönüllü hedefimiz var.  Şu an 326’sına eğitim verdik ve devam ediyoruz.  Gönüllülerin tüm ekipmanlarını biz alıyoruz. Yangında bize destek oluyorlar.” şeklinde konuştu.

“YANGININ YÜZDE 86’SI İNSAN KAYNAKLI”

Kendilerinin hazır olduklarını söyleyen Topçu, vatandaşlara da çok önemli görevlerin düştüğünü söyleyerek açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Gaziantep gerçekten çok sıcak bir memleket. Sıcaklık 40 dereceleri geçiyor. Gaziantep Valimiz Davut Gül’e de durumu izah ettik. Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Gaziantep’te de piknik alanları harici diğer ormanlık alanların giriş çıkışları yasaklandı. Mangal ateşi Gaziantep’in vazgeçilmezi. Mangal yaksınlar ama mutlaka piknik ateşlerini söndürsünler. Tedbirli olsunlar. Mangalı koydukları yerin altında yanıcı madde olmasın, temizlesinler. Sigara kesinlikle atmasınlar. Çok büyük bir risk.  Her gün öğleden sonra otobanda birkaç yangımız çıkıyor. Bunların tamamı sigaradan kaynaklı. Hem çevre kirliliği açısından hem de orman yangınları açısından sigara izmaritlerini kesinlikle dışarı atmasınlar. Yangının yüzde 86’sı insan kaynaklı. Bunların yüzde 65’i ihmal ve dikkatsizlik. Vatandaşlarımızın çok dikkat etmeleri gerekiyor.

“ANIZ YAKMALARINI İSTEMİYORUZ”

Yazın ormanlık alan barut gibi. Çakmağı dokundurur dokundurmaz alev hızla yayılıp gidiyor. İlk müdahale çok önemli. Özellikle anız yakan, tarımcılık yapan vatandaşlarımızdan isteğim şu:  Kesinlikle anız yakmalarını istemiyoruz. Bu toprağa da zararlı. İlla yakacaklarsa etrafını traktörle, pullukla bir iki tur dönüp o şekilde yakarlarsa hem anızlar yanar hem de ormana sıçramamış olur. Gerçekten anızdan dolayı çok fazla yangınımız oluyor. Bu konudan mustaribiz.

“İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ”

Herhangi bir duman, herhangi bir yangın belirtisi gördüklerinde 112’yi arasınlar. Ekiplerimiz burada hazır. Yangın ihbarını alır almaz harekete geçip yangına müdahale ederek sündürüyoruz. İlk müdahale çok önemli olduğu için vatandaşlarımızdan bu konuda hassas olmalarını istiyoruz.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.