Meriç’in soru önergesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki yanıt verdi.
NİZİP ÇAYI’NA DEŞARJI OLAN TESİSLER KİRLİLİK SINIRINI AŞMIYORMUŞ!
CHP’li Meriç’in Nizip Çayı’nın suyundan hangi sıklıkta numune alınarak analiz yapıldığına ilişkin sorusuna Bakan Mehmet Özhaseki tarafından şu cevap verildi: “Nizip Çayına deşarjı olan tesislerden, GaziantepOrganize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesislerinden denetim amaçlı yılda 10 numune alınmaktadır. Alınan numunelere ek olarak Sürekli Atıksu İzleme Sistemi ile deşarj edilen atıksu kirlilik değerleri 24 saatonline olarak takip edilmektedir. Dere güzergahı üzerinden yer alan tesisler ilgili mevzuat gereğince yılda asgari 3 numune alınmaktadır. Bu tesisler sorumlu olduğu kirlilik sınırını aşmamaktadır” dedi.
NİZİP ÇAYI’NA DÖKÜLEN ATIKLAR ÇEVRE MEVZUATINA AYKIRI DEĞİLMİŞ!
CHP’li Meriç’in Nizip Çayı’na dökülen sanayi atıkları Bakanlığa ulaşan şikâyet dilekçesi sayısına ve bu şikayetlere ilişkin ne tür işlemler yapıldığına dair sorusuna ise Bakanlık tarafından “2013 yılından itibaren Nizip Çayı ile ilgili olarak 17 şikâyet ulaşmış olup; denetimler yapılmıştır. Yapılan denetimlerde Çevre Mevzuatına aykırı herhangi bir husus tespit edilememiştir” şeklinde cevap verildi.
TEKSTİL TESİSLERİNDEN KAYNAKLANAN ATIKSUYA KAYNAĞINDA ÇÖZÜM BULUNMASI HEDEFLENİYOR
Meriç’in Nizip Çay’ının kirlikten arındırılması için planlanan/yürütülen bir çalışmalara dair sorusu ise şu şekilde cevaplandı: “Nizip Çayı-Samözü Deresi ve Hancağız Barajı Su Kalitesinin İyileştirilmesi Eylem Planı devam etmektedir. Eylem planı kapsamında Nizip Atıksu Arıtma Tesisinin inşaatı tamamlanmış olup; devreye alma aşamasındadır. Eylem planından ayrı olarak Tekstil Sektöründe Temiz ÜretimUygulamaları Genelgesi kapsamında tekstil tesislerinden kaynaklanan atıksuya kaynağında çözüm bulunması hedeflenmektedir.”
MERİÇ: HERŞEY NORMALSE, KANSER VAKALARI NEDEN ARTIYOR, AĞAÇLAR NEDEN KURUYOR?
Önergesine verilen cevabı değerlendiren ve konunun takipçi olmaya devam edeceğini belirten CHP’li Meriç: “Bakanlık’tan gelen cevaba baktığımızda Bakanlığın düzenli numune aldığını, sanayi tesislerinin kirlilik sınırını aşmadığını, yapılan denetimlerde Çevre Mevzuatına uyulduğunu anlıyoruz. Ancak Bakanlığın cevabı bu bölgedeki kanser vakalarını, kuruyan ağaçları cevaplamaktan çok uzak. Ya mevzuat yetersiz ya da verilen cevaplar tüm gerçekliği yansıtmıyor” dedi.