CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan 1200’den fazla 4D kapsamında sendikalı kamu işçisinin sorunlarına yönelik hazırladığı soru önergesini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye sundu.
SÖZLEŞMEYE UYULMUYOR, MAHKEME KARARI TANINMIYOR
Meriç, verdiği soru önergesinde işçilerin sorunlarına yönelik şu ifadeleri kullandı: “Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1200’den fazla 4D kapsamında çalışan sendikalı kamu işçisi bulunmaktadır. Söz konusu işçiler 2018 yılında kadroya geçmiş olup, 2020 yılında toplu iş sözleşmesi imzalamışlardır. Bu sözleşmenin 22. maddesinde yer alan haftalık 45 saatlik çalışma saati sözleşmeye aykırı olarak 51 saate çıkarılmıştır. Sözleşmenin 23. maddesinde yer alan 1 saat ara dinlenmenin mesaiden sayılması, yerel mahkeme kararlarına rağmen uygulanmamaktadır.”
NE TAZMİNAT NE DE MESAİ ÖDENİYOR; SERVİS HİZMETİ YETERSİZ VERİLİYOR..
CHP’li Meriç vermiş olduğu soru önergesinde, “Sözleşmede yer alan maaşın %5’i kadar “Mali Sorumluluk Tazminatı” verilmediği gibi fazla çalışma karşılığı ücretler de ödenmemektedir. Gece mesaisinde çalışanlara yeteri kadar servis hizmeti verilmemesi ise bir diğer sorundur.” ifadelerine yer verdi.
CUMHURİYET HALK PARTİSİ (CHP) GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ MELİH MERİÇ, CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ’IN CEVAPLAMASI AMACIYLA VERDİĞİ ÖNERGESİNDE ŞU SORULARI SIRALADI:
1. Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan sendikalı kamu işçilerinin, haftalık çalışma saatlerinin, toplu iş sözleşmesine aykırı olarak 45 saatten 51 saate çıkarıldığı iddiası doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
2. Söz konusu işçilerin 1 saat ara dinlenmelerinin mesaiden sayılmasına yönelik yerel mahkeme kararları olduğu doğru mudur? Doğru ise bu hakkın mahkeme kararına rağmen verilmemesinin gerekçesi nedir?
3. İşçilere sözleşmelerinde yer almasına rağmen %5 Mali Sorumluluk Tazminatı ve fazla çalışma karşılığı ücretleri neden ödenmemektedir?
4. Gece nöbetine kalan tüm çalışanlara servis hizmeti sağlanması ve mağduriyetlerinin önlenmesine yönelik bir uygulama düşünülmekte midir?
5. İşçilere sözleşmeden kaynaklanan yasal haklarını kullanmak istedikleri için mobbing uygulandığı iddiası doğru mudur?