CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar, tarımsal üretimde yaşanan sorunlar hakkında basın açıklaması yayınladı. AKP iktidarında izlenen tarım politikalarının gelecek nesilleri gıda krizi ile karşı karşıya bıraktığını söyleyen İl Başkanı Uçar, iktidarın öngörüsüzlük ve plansızlığına dikkat çekerken, 20 yıllık iktidarın tarım bilançosunun son derece ağır olduğunu söyledi. CHP İl Başkanı Uçar ,CHP iktidarında tarımsal üretimde atılacak olan adımları anlattı.
“ 20 yıllık AKP iktidarı ülkemizi tarımsal girdilerin hemen hemen tümünde dışa bağımlı hale getirdi. Çok uluslu tekeller tarımsal girdi pazarına bu iktidar döneminde ele geçirdi ve bu iktidarın çıkarmış olduğu yasalar ile tarım, çokuluslu tekellerin kontrolüne teslim edildi. Bu iktidar döneminde yerel tohumlar baskılandı ve yasaklandı , çiftçiler ithal tohuma mecbur bırakıldı. Gübre üretimi ve tüketimi ithalata bağımlı hale getirildi, gübre yatları katlanarak üretimi imkansız hale getirdi . Zirai ilaçta Cumhuriyet tarihinin ithalat rekoru kırıldı, mazot ve yem yatları çiftçiyi ürettikçe borçlanan hale düşürdü.
Birlikte üretip hakça paylaşmak için kooperatifçiliği destekleyeceğiz.
Biz iktidarımızda ülkemizin tarımsal üretimde yeniden kendine yeten bir ülke haline getireceğiz. İktidara gelir gelmez tarımı yeniden millileştirmek hareket edeceğiz. Güneydoğu birlik ve benzeri kooperatifleri ticari yaşamın güncel koşullarına uygun olacak şekilde yeniden hayata geçireceğiz. Bizim iktidarımızda tarımsal üretimde planlama yapılacak. Çiftçimiz ne üreteceğini önceden bilecek ve stratejik olan tarım ürünlerinde fiyatı üretimden önce açıklayacağız.
Ziraat Bankası Holdinglere Değil, Çiftçilere Hizmet Edecek.
Tarımda desteklemeler Gayri Safi Milli Hasıla’nın %2’sinden az olmayacak. Çiftçimizin kullanacağı mazotta ÖTV ve KDV kaldıracağız. Çiftçinin tarımsal faaliyetlerde kullandığı girdileri destekleyeceğiz. Çiftçilerimize doğal afetlere karşı koruyacak güvence sistemini oluşturacağız.
Tarımsal üretimi artırmak için çiftçi ile teknik personeli buluşturacağız.
Çiftçimiz ile tarım teknik Personelini şehir merkezinde değil, tarım arazilerinde buluşturacağız. Çiftçinin ekinden daha çok verim alabilmesi için teknik bilgiye ulaşmakta sorun yaşamayacak. Verimin düşmesine neden olan koşullar yerinde teknik destek ile daha kolay tespit edilip, ortadan kaldırılacak.
ÇİFTÇİLERİN BORÇLARINDA FAİZİ SİLECEĞİZ, MAKUL BİR ÖDEME PLANI YAPISI KAZANDIRACAĞIZ.
Çiftçilerimizin bankalara olan tarımsal kredi borçlarının faizi silinip, ödenebilir bir yapı kazandıracağız. Çiftçimiz ürettiği sürece, zarar ettirilmeyerek insanca bir iş, insanca bir gelir sahibi olacak.”