
Tezgahlar balık dolu olmasına rağmen, fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle sofralardaki yerini alamıyor.
Balık sezonunun başlamasıyla birlikte birbirinden lezzetli balık çeşitleri de sofralara dahil olmaya başladı. Bu yıl yaşanan ekonomik krizden nasibini alan balıklar da fiyatlar geçen yıla oranla nerdeyse iki kat arttı. Gaziantepli balıkçılar ise, fiyatların bu kadar artmasında yatan asıl sebebin akaryakıt olduğunu ifade ederken, “Büyük şehirlerden küçük şehirlere balık kalmıyor”diyorlar.
Eylül ayı itibarıyla balık sezonun başlaması ile yurt genelinde olduğu gibi Gaziantep’te tezgahlar balıkla doldu. Geçen yıla oranla fiyatlarda yaşanan artış bazı vatandaşların belini bükerken, bazıları için normal karşılandı. Gaziantepli balıkçılar ise, bu yıl sofralarda en çok palamut, çupra, levrek ve hamsi gibi balık çeşitlerinin olacağını ifade etti.
Bu yıl Sektör temsilcileri balıkçıları; ‘tebliğe ve sürdürülebilirliğe uygun davranmaları’ konusunda uyarırken, tüketicilere ise uygun boyutta olmayan balıkları satın almamalarını söyledi. Bu yıl tezgâhlarda palamut bolluğu yaşanırken, hamsiden levreğe, çupradan tekire kadar pek çok çeşit balık tezgâhları süslüyor.
“AKARYAKIT ZAMLARI FİYATLARI ÇOK ETKİLİYOR”
Uzun yıllardır balıkçılık yapan İbrahim Sessizoğlu, “Şu an için balık çeşitlerinin arasında palamuta rağbet var. Kilosu ise 80 TL’den satışa çıkıyor. Fakat 10 güne kadar palamuta da zam gelir gibi duruyor. Tekneciler şimdi Karadeniz ve İstanbul’da hamsiye çıkmıyorlar. Bu sezon hamsi sıkıntılı duruyor. Fiyati ise 80 TL geçen yıl ile kıyaslayacak olursak 2 katı bir atış söz konusu. Akaryakıt zamları fiyatları çok etkiliyor. Bu yıl geçen yıla oranla neredeyse balık fiyatlarında 2 kat bir artış var. Bizlerin de yapacağı bir şey yok geçen yıl 25 bin TL masrafımız oluyordu bu yıl ise 50 bin TL. Bu yıl en çok İstavrit, mezgit, barbun ve çinekop tezgahlarda yerini alacak. Gaziantepli vatandaşlarımız genellikle; levrek, çupra, istavrit, hamsi ve somon tercih ediyorlar” dedi.
“BÜYÜKŞEHİRLER KÜÇÜK ŞEHİRLERE BALIK BIRAKMIYOR”
Geçen yıla oranla bu yıl fiyatların daha yüksek olduğunu ifade eden Abdulkadir Baklı, “Önceki senelere göre bu yıl fazla bir yoğunluk ne yazık ki yok. Tabi bunun nedeni fiyatlarda olabilir. Çünkü bu yıl ki fiyatlar geçen yıla oranla biraz daha yüksek. Büyük şehirlerden de bu tarafa pek fazla balık gelmiyor, çünkü o taraflar daha çok balık aldığı için buraya pek fazla bir şey kalmıyor. Büyükşehirler küçük şehirlere balık bırakmıyor diyebiliriz. Bu yıl ise sofralarımızda daha çok karadeniz palamudunu görebiliriz, istavrit ve hamside bu yıl sofralarda sıkça karşılaşacağımız balık çeşitleri arasında yer alıyor. Hamsinin bu yıl ki fiyatı biraz pahalı geçen yıl 40 TL’ye sattığımız hamsinin kilosu bu yıl 80 TL” şeklinde konuştu.
EN ÇOK PALAMUT SATILIYOR
Balıkçı esnafı olan Mustafa Kaya, “Şu an en çok sattığımız balık palamut, vatandaşlarımız en çok palamuta yoğun ilgi gösteriyor. Diğer balık çeşitlerine göre palamut gayet uygun çok büyük bir fark yok. Geçen yıl kilosunu 50-60 TL’ye sattığımız palamutun bu yıl ki fiyatı 80 TL. Sofraların olmazsa olmazı hamsi ise bu yıl zamlardan nasibini aldı. Geçen yıl 40 TL’ye sattığımız hamsinin kilosu da bu yıl 80 TL oldu” dedi.
“İNSANLAR İŞ ÇIKIŞI GELİYORLAR”
Satışlardan memnun olduğunu ifade den Hasan Durmaz, “Genelde insanlar iş çıkışı geliyorlar ve o zaman biraz yoğunluk oluyor. Satışlarımızdan memnunuz. Bu yıl ise sofralarda en çok palamut görebiliriz. Şu an için palamut mevsimi olduğundan palamuta yoğun bir ilgi var. çupra, levrek, alabalık, hamsi, somon gibi balık çeşitleri de fazlası ile sofralarımızda yer alacak gibi duruyor” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞLAR PANDEMİDEN SONRA BALIĞA RAĞBET GÖSTERİYOR”
Geçen yıla oranla fiyatların bu yıl yüksek olduğunu ifade eden Ali Tekin, “Fiyatlar geçen yıla oranla biraz yüksek. Çünkü yakıt fiyatları yüksek olduğu için nakliyeye çok biniyor. Bu durumda balık fiyatlarını etkiliyor. Geçen yıl 10 TL’ye gelen araba bu yıl 20 bin TL’ye geliyor. Sofralarda ise bu yıl palamut balığını çok göreceğiz denizden baya bol çıkıyor. Çok olmasından dolayı fiyatı da uygun, o yüzden vatandaşlarımızda tercih ediyor. Hamsi ise şu an az ve fiyatı yüksek ama bir ay sonra hamsinin de fiyatı düşer. Gaziantepli vatandaşlar pandemiden sonra balığa rağbet gösteriyor” diye konuştu.
“BALIĞIN KALİTESİNE GÖRE FİYATI DA DEĞİŞİYOR”
Fiyatların her bütçeye uygun olduğunu söyleyen Cafer Arar, “Bu yıl ki fiyatlar normal seyrinde devam ediyor. 50 TL’den başlıyor 500 TL’ye kadar çıkıyor. Herkesin yiyebileceği çeşitte balıklar var. Her bütçeye uygun. Bu yıl sofralarda ise en çok palamut, hamsi, istavrit, levrek ve çupra göreceğiz. Bunun yanı sıra gümüş, mercan ve turna gibi balıklarda gelecek. Balığın kalitesine göre fiyatı da değişiyor” dedi.