Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlamaya giden Suudi Arabistan, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’de yaklaşık iki yıldır ibadetleri kısıtladı. Bu da dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların hac ve umre ibadetlerini ertelemek zorunda bıraktı. Özellikle Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte kutsal topraklardaki son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor.
Suudi Arabistan koronavirüs pandemisi nedeniyle Kabe ziyaretlerine kısıtlamalar getirmişti. Yalnızca ülke vatandaşlarının kabul edildiği kutsal alanlar da dahi, belirlenen kriterlere uygunluk şartıyla ziyaretler gerçekleştiriliyor.
27 ŞUBAT 2020’DEN TÜRKİYE’DEN UÇUŞ YAPILAMIYOR
Koronavirüs tedbirleri kapsamında günlük 60 bin, aylık 2 milyon ziyaretçinin kabul edileceğini bildiren Suudi Arabistan, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 33 ülke için henüz yasakların kaldırılmadığını belirtti. Koronavirüs nedeniyle 27 Şubat 2020’den beri Türkiye’den Suudi Arabistan’a hac ve umre uçuşları yapılamıyor.
Hac ve umre organizasyonu yapan acenteler ise Türkiye’nin kırmızı listeden çıkarılmasını bekliyor.
TÜRKİYE LİSTEYE DAHİL EDİLMEDİ
2021 Ağustos ayında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, Suudi Arabistan Hac ve Umre Başkanlığı, belirli tedbirler kapsamında yurtdışından gelenler için Umre ziyaretlerinin açıldığını açıkladı. Fakat bu uygulamaya Türkiye vatandaşları dahil edilmedi.
Suudi Arabistan’ın 2022 yılında Türkiye’den umre için ziyaretçi kabul edeceğine dair resmi bir açıklama gelmedi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “2022’de hac olur mu bilemiyoruz, iletişim halindeyiz. Şu an itibariyle belirli ülkelerden umre kabul ediyorlar” açıklamasında bulunmuştu.
Suudi Arabistan, daha önce yaptığı açıklamada 10 Ekim 2021’den itibaren, sadece 2 doz Kovid-19 aşısı olanlara umre ve ibadet izni verileceğini duyurmuştu. Son olarak ise ülkeye umre veya ziyaret amaçlı gelenlerden bağışıklık durumlarına bakılmaksızın son 48 saat içerisinde alınmış onaylı negatif PCR ya da antijen testi istendiği belirtildi.
HAC VE UMRE SEKTÖRÜNÜN KARA GÜNÜ 27 ŞUBAT KUTLU OLMASIN
Konuya ilişkin açıklamada bulunan sektör temsilcileri “27 Şubat 2020’den beri 2 yıldır kapalıyız. Fakat 3 Umre sezonunu bitirdik” ifadeleriyle karara tepki gösterirken “Pandemi tüm ülkelere tüm sektörler için neredeyse bitmişken 3 sezonu geride bırakan binlerce emekçisi ile Hac ve Umre sektörü kan ağlıyor” diyerek ‘Sesimizi duyun’ çağırısında bulundu. Sektör temsilcileri ayrıca Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği TÜRSAB’a da seslenerek gerekli adımların bir an önce atılmasını bekliyor.
UMRE FİYATLARI 2022 NE KADAR?
Koronavirüsle mücadele uygulamaları kapsamında kısıtlama getirilen Umre ziyaretleri için Türkiye’ye uygulanan yasak henüz kalkmış değil. Bu nedenle 2022 umre fiyatları ile ilgili net bir bilgi bulunmuyor.