Gaziantep Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Dr. Derya Bakbak, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ile ortaklaşa olarak İstanbul’da düzenlenen Küresel Parlamenter Konferansı’na katıldı. İki gün süren konferansta birçok ülkeden heyet ve çeşitli kuruluşların temsilcileri hazır bulundu. TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleşen konferansta “Parlamentolar ve Göç ve Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakatlar: Daha Güçlü Uluslararası İş birliği ve Ulusal Uygulama Nasıl Sağlanabilir?” konusu ele alındı. 6 oturumda düzenlenen toplantıda, “Uluslararası Yönetişim Standartları, Küresel Mutabakatlar ve Küresel Politika Gündemleri”, “Zorunlu Göçe Sürdürülebilir Çözümler”, “Sınır İradesi ve Sınırı Aşan Suçlarla Mücadele de Dahil Olmak Üzere Düzensiz Göç ve Hakların Korunmasına Yönelik Yaklaşımlar”, “Göç Konusunda Sorumluluk ve Adil Yük Paylaşımı”, “Dünyada En Fazla Yerinden Edilmiş İnsan Barındıran Ülke Olarak Türkiye Tecrübesi” ve “Göçmenlerin ve Mültecilerin Yaşamlarının İnsan Onuruna Yakışır Bir Şekilde Düzenlenmesi, Sosyal Kapsayıcılık ve Uyum” başlıklarıyla değerlendirmeler yapıldı.
Türkiye’nin ve Gaziantep’in göç alanındaki çalışmaları hakkında söz alan Dr. Bakbak; “Bu süreç içerisinde Türkiye çok büyük sorumluluk aldı. Türkiye’nin yaptığı çalışmalar ortadadır. Bir sınır şehri olan Gaziantep’in Milletvekiliyim bu sebeple yapılan çalışmaları ve yaşanan olaylarla iç içeyim. Suriye iç savaşı başladığında uluslararası kamuoyu, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya kalacaklarını tahmin edemedi. Türkiye, bu büyük nüfus hareketliliğini ilk günden itibaren en yoğun şekilde yaşayan ülkedir. Devletimizin organizasyon tecrübesi ve milletimizin insani konulardaki hassasiyeti sonucu, hızlıca harekete geçtik. Geçici Koruma programını, özellikle Milletvekili olduğum Gaziantep’te dünyaya örnek olacak bir şekilde uyguladık. Suriyeli sığınmacılar önce hızlıca kurduğumuz çadır kentlerde, ardından kısa sürede inşa ettiğimiz konteyner kentlerde yaşamaya başladılar. “Geçici Koruma Merkezi” olarak da bilinen bu merkezlerde 2017’ye kadar 233 bin 64 kişi barınmaktaydı. Gaziantep’te bugün 463 bin 663 Suriyeli yaşıyor. Aldığımız göç, altyapımızdan eğitim ve sağlık sistemlerimize kadar birçok alanda büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirdi. Altından kalkmak için çok büyük emek ve mücadele verdik, vermeye de devam edeceğiz” dedi.
Ukrayna Savaşı, doğal afet, savaş ve ekonomik sebepler kaynaklı yapılan göçlerin ele alındığı konferans hakkında Dr. Bakbak, “Güvenlik, uluslararası iş birliği ile sağlandığında daha kalıcı ve etkin olacaktır. Bu noktada, uluslararası kuruluşlardan daha etkin ve hakkaniyetli olmalarını beklemekteyiz. Umuyorum ki, bu konferans göç konusunda bölgemize ve paydaş ülkelere verimli sonuçlar getirecektir” diye konuştu.