İpekyolu Rotary Kulübü ve Gaziantep Otizm Vakfı tarafından, otizme farkındalık oluşturmak ve Otizmli çocukları topluma kazandırmak amacıyla 15-17 Nisan tarihleri Otizmli Çocuklar Kampı düzenleniyor. 3 gün sürecek kampta Otizmli çocuklar ve ebeveynlerine eğitimler verilecek.
Gaziantep Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin İkizceli ve İpekyolu Rotary Kulübü Komite Başkanı Dr. Jülide Aksoy, vakıf ve kulüp işbirliğinde 15-17 Nisan tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Turizm Uygulama Oteli’nde düzenlenecek olan Otizmli Çocuklar Kampı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kampta otizmli çocuklar ve ebeveynleri, eğitmenler eşliğinde hem eğitim alacak hem de eğlenceli atölyelere katılacak.
“TOPLUMDA OTİZME KARŞI BİLİNÇ OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ”
İpekyolu Rotary Kulübü Komite Başkanı Dr. Jülide Aksoy, “İpekyolu Rotary Kulübü olarak, Gaziantep Otizm Vakfı ile pek çok projede bir araya geldik. Düzenlenen proje ve etkinlikler ile hem çocuklarımızın güzel vakit geçirmelerini hem de otizme karşı toplumda farkındalık oluşmasını sağlamak istedik. Bu kapsamda son olarak Gaziantep Otizm Vakfı işbirliğiyle Otizmli Çocuklar Kampı düzenleme kararı aldık” dedi.
“YALNIZ OLMADIKLARINI BİLSİNLER…”
Aksoy, “Otizmli Çocuklar Kampı, 15-17 Nisan tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Turizm Uygulama Oteli’nde düzenlenecek. Otizmli çocuklar ve aileleri, 3 gün boyunca çeşitli aktivite eğitimlere katılacak, çocukların sosyalleşmesi, topluma kendilerini keşfetmesi sağlanacak. Bu eğitimlerde amacımız, Otizmli çocukların farklı eğitimlerden geçerek topluma nasıl kazandırılabileceğini anlatmak. Buraya gelen insanların keyifli vakit geçirmelerini sağlamak. Dezavantajlı bölgelerde ve kırsal mahallelerde yaşayan otizmli çocuklar ve aileleri, büyük sorunlar yaşıyorlar. Çocuklar yalnız olmadıklarının ve toplumdaki konumlarının farkına varsınlar. 15 Nisan Cuma Günü saat 14.00’te kampımız başlayacak, 17 Nisan Pazar günü sona erecek” ifadelerini kullandı.
SEVGİ DİLİYLE TOPLUMA KAZANDIRIYORUZ
Gaziantep Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin İkizceli ise vakıf fikrinin otizmli iki çocuğu olan bir annenin mücadelesi sonucu ortaya çıktığını söyledi. İkizceli, “Otizmli çocuk annesi olarak, çocuklarımın eğitimini düşünerek, ülke genelindeki diğer vakıfların yönlendirmesiyle Gaziantep Otizm Vakfı’nı kurduk. Vakıf, 2017 yılında ilk kurulduğunda 3 öğrenci ve 5 eğitmenimiz vardı. Otizmde temel sorun iletişim ve sosyal davranış bozukluğu olduğu için Otizmli bireyleri, sevgi diliyle ve eğitim yoluyla topluma kazandırmanın önemli olduğunun farkına vardık. Bu kapsamda çocukları yatılı olarak eğitime aldık. Temel spor becerileri, okuma yazma eğitimleri başta olmak üzere eğitimler vermeye başladık. Zamanla Vakfımıza gelen Otizmli çocukların sayısı artmaya başladı. Bugün Gaziantep Otizm Vakfı’nda 45 çocuk ve 25 eğitmenimiz bulunuyor.” Dedi.
“OTİZM, HASTALIK OLARAK GÖRÜLMEMELİ”
Otizmin toplumda bir hastalık olarak görüldüğünü kaydeden İkizceli, “Otizm, bir hastalık değildir. Bu nedenle otizmli bireylerin, sevgiyle diliyle ve eğitim ile topluma kazandırılması gerekiyor. otizm konusunda toplumda bir farkındalık oluşturmak için İpekyolu Rotary Kulübü ile birlikte, Otizmli Çocuklar Kampı projesini hayata geçirme kararı aldık. Bu kararı almamızda, geçmiş yıllarda Kapadokya Rotary Kulübü tarafından gerçekleştirilen Otizmli Çocuklar Kampı’nın büyük etkisi oldu. Son olarak 2019 yılında gerçekleştirilen Kampa, Gaziantep Otizm Vakfı olarak eğitmenlerimiz ve çocuklarımız ile birlikte katılım sağladık. Burada Vakfımızda eğitim gören çocukların farklılıkları, eğitim durumları ve eğitimcilerimizin tutumları sonrasında katılımcılardan olumlu geri dönüşler aldık. Bu da Gaziantep’te Otizmli Çocuklar için bir kamp yapma fikrinin oluşmasında büyük rol oynadı. İpekyolu Rotary Kulübü, Otizmli Çocuklar Kampı projesi fikriyle geldiği zaman hemen kabul ettik” diye konuştu.
KAMPTA NELER YAPILACAK?
Katılımcılar, kampı iki grup halinde gerçekleştirecek. Öncelik ebeveynlerin, otizmli bir çocukla nasıl yaşanacağı, nasıl sosyalleşeceği ve topluma nasıl kazandırılacağı konusunda eğitilmesi olacak. Vakıfta çalışan eğitmenler bu konudaki bilgileri ailelere aktarmaya çalışacak. İkinci katılımcı grupta yer alan çocuklara ise sosyalleşmeleri konusunda yardımcı olunacak. Çocuklar hem eğitim almış hem de aileleriyle birlikte eğlenmiş olacak.