10 soruda askerlik! Asker adayları dikkat « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

24 Kasım 2024 - 06:16

10 soruda askerlik! Asker adayları dikkat

Vatani bir görev olan askerliği 20 yaşına giren her Türk gencinin yapması zorunlu. Askerlik sisteminde 26 Haziran 2019’da yapılan değişiklikle zorunlu askerlik süresi erbaş ve erler için 6 aya indi.

10 soruda askerlik! Asker adayları dikkat
Son Güncelleme :

27 Mart 2022 - 10:50

22 views

Askerlik konusunda süresinin dışında bilinmesi gereken başka ayrıntılar da var.

İŞTE ASKERLİKLE İLGİLİ EN ÇOK MERAK EDİLEN 10 SORU VE YANITLARI…

YOKLAMA NASIL YAPTIRILIR? 

1- Bu yıl askerlik çağına girdim. Askerlik yoklamamı e-Devlet kapısından yaptırmak için nasıl bir yol izlemeliyim?

Kimlik kartınız ile birlikte en yakın PTT şubesine şahsen müracaat ederek e-Devlet şifrenizi alın. ‘turkiye.gov.tr’ internet adresine girerek şifrenizle e-Devlet sistemindeki ‘e-hizmetler’ menüsü altındaki ‘güvenlik’ alt menüsü içerisinden MSB sekmesine tıklayın. ‘Asal yoklama başvurusu’ linkinden e-yoklama işleminizi başlatabilirsiniz.

E-Devlet kapısı üzerinden vesikalık fotoğrafınızı yükledikten sonra ‘sınıflandırmaya esas ek bilgi formu’ ve ‘yoklamada uygulanacak sağlık durumu hakkında bilgi formunu’ doldurun. Ancak çıktısını almadan, aile hekiminize müracaat etmeniz gerekiyor.

Aile hekiminiz tarafından hakkınızda ‘askerliğe elverişlidir’ kararı verilmesi durumunda yoklama sonucunuz elektronik ortamda askerlik şubenize aktarılacaktır.

2- Raporla askerliğim ne zamana kadar ertelenir?

‘Ertesi yıla terk’ kararlı rapor verilenlerin askerlikleri rapor bitim tarihine kadar ertelenir. Rapor bitim tarihinden itibaren yoklama işlemleriniz için size en yakın askerlik şubesi başkanlığına müracaat etmeniz gerekiyor.

3- Yoklama kaçağı/ bakaya olarak aranıyorum. E-Devlet kapısından yoklama işlemlerini başlatabiliyor muyum?

Yoklama kaçağı durumunda iseniz yoklamanızı e-Devlet kapısından başlatabilirsiniz. Ancak işlemlerinizi tamamladıktan sonra Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) adresinizin bağlı olduğu askerlik şubesine bizzat müracaat etmeniz gerekiyor.

4- Öğrenciliğim nedeniyle askerliğimi kaç yaşına kadar erteletebilirim?

Lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, üniversitede öğrenim görenler 28 yaşını, yurtiçinde veya yurtdışında dil öğrenimi, yüksek lisans öğrenimi görenler 32 yaşını, ihtisas, sanatta yeterlik veya doktora öğrenimi görenler ise 35 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerliklerini erteletebilir.

5- Bedelli askerlik için ne kadar ödeniyor?

Memur maaşlarına bağlı olarak her yıl ocak ve temmuzda değişen bedelli askerlik tutarı, bu yıl 1 Ocak itibarıyla ilk altı ay için 56 bin 310 liraya yükseldi.

6- Aday memur olarak atanacağımı belgelemem halinde askerliğim ertelenir mi?

Aday memur olarak atanacağınıza dair belgeyle size en yakın askerlik şubesi başkanlığına müracaat etmeniz halinde askerliğiniz 6 ay süre ile ertelenebilir. Yoklama kaçağı/ bakaya olmamanız gerekiyor.

7- Kamuda mesleki staj yapanlar ile aday memur olanların askerlikleri en fazla kaç yaşına kadar ertelenir?

Bu durumdakilerin askerlikleri 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.

8- İşyerim/kurumum askerlik şubesinden gönderilen, yoklama kaçağı/bakaya olarak çalıştığıma ve askerlik işlemlerimi tamamlatmam gerektiğine yönelik tebliğ yazısını tarafıma tebliğ etti. Ancak özel durumum sebebiyle işime devam etmeliyim. Bu konuda nasıl bir yol izleyebilirim?

Yoklama kaçağı ve bakayaları kamu veya özel hizmetine almak ve bunları çalıştırmak mevzuat gereği suç teşkil ediyor. Bunları kamu veya özel hizmete alanlar hakkında askerlik şubelerince mahallin Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu nedenle herhangi bir erteleme/ muafiyet hakkınız bulunmuyor ise askerlik işlemlerinizi tamamlatmanız gerekiyor.

HANGİ İMKANLAR SAĞLANIYOR? 

9- Askerlik nedeniyle işten ayrılırsam tazminatımı alabilir miyim?

Muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılan işçi, kıdem tazminatına hak kazanıyor. Askerlik görevi sebebiyle işçiye sağlanan haklar, bedelli askerlik için de geçerli. Ancak askere gidecek kişiye ihbar tazminatı ödenmez. Askere giden çalışanlara, işsizlik maaşı da ödeniyor.

Askerden önce işsizlik maaşına başvuran askere gidene kadar maaş alabiliyor. Askerde maaş kesiliyor. Askerlik dönüşü kalan sürede ödeme yapılıyor. Hemen askere gidilmişse dönüşte 30 gün içinde İşkur’a başvurmak gerekiyor.

10- Zorunlu 6 aylık vatani görevini tamamladıktan sonra süreyi uzatmak istediğimde haklarım neler?

Zorunlu askerliğin ardından devam etmek isteyenlerin askeriyede para kazanma ve kariyer yapma imkanı var. Normal 6 aylık askerlik görevini tamamlayanlar, görevlerini 6 ay daha uzatırlarsa bu yıl toplamda en az 25 bin 524 lira ödeme alabilecek. Sınır bölgelerinde görev yapanlarda bu tutar, en az 36 bin 264 liraya çıkıyor.

Erler 6+6 ay olmak üzere toplam 12 aylık (1 yıl) askerliğinin ardından eğer isterse sözleşmeli er olarak da müracaat edebiliyor. Ayrıca sigorta primini de devlet karşılıyor. Askeri sınavlarda ek puan ve TOKİ’den ev önceliği de sağlanan haklar arasında.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.