Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye’nin yeni sanayileşme hamlesi Gaziantep’ten başlıyor. O yüzden Gaziantep’i hızla limanlara bağlamamız lazım.’’ dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Merinos Halı tesislerini ziyaret ederek , Merinos Halı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erdemoğlu’ndan üretim ve çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Daha sonra Merinos çalışanlarıyla birlikte yemek yiyen Bakan Bilgin, Merinos çalışanlarına övgüler yağdırdı.
Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep’in üreten bir şehir olduğunu belirterek “İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 136. Türkiye’de cari fazla veren ikinci şehiriz. Bunu yaparken bizim limanımız yok, çok büyük bir hammaddemiz yok’’ dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de, Gaziantep’in özel bir şehir olduğunu belirterek ‘’ Bu coğrafyada çok güçlü olmamız gerek, ekonomik kalkınma ve insani kalkınmayla olur.Bunun için de doğru istihdam çok önemlidir. İşçi memleketiyiz, 400 bin işçi var. ” dedi.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi’de bu başarıları sürdürülebilir kılmak için yenilikçi projeler geliştirdiklerini söyledi. Ünverdi “Yeşil dönüşüm, dijitalleşme, verimli üretim, enerji verimliliği ve insan kaynakları verimliliği bu sürecin ana yol haritalarıdır” dedi.
Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Dr. Vedat Bilgin, Şehitkamil Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Üretim Sürecine Katılım Yeni Bir İstihdam Modeli’ programı tanıtım toplantısına katıldı.
Şehitkamil Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa Bakan Vedat Bilgin ile birlikte Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Cevdet Ceylan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, İŞKUR Genel Müdürü Vekili Oğuz Kağan Güldoğan, kurum amirleri, oda başkanları ve iş insanları katıldı
GEREKENİ YAPTIK
Asgari ücrette ikinci zam yapılacağı iddialarına cevap veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez asgari ücreti yüzde 50 üzerinde attırdık. Bu günlerde yeniden asgari ücret tartışmalarını anlamlı bulmuyorum. Çünkü gerekeni enflasyon farkı ile yaptık. Bu durumlarda işçiyi de iş vereni de düşünmek lazım. Çünkü asgari ücret artarken, iş verenlerin de maliyeti arttı” dedi.
GAZİANTEP’İ HIZLA LİMANLARA BAĞLAMAMIZ LAZIM
Üretim Sürecine Katılım Yeni Bir İstihdam Modeli hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Bilgin, “Türkiye’nin yeni sanayileşme hamlesi Gaziantep’ten başlıyor. O yüzden Gaziantep’i hızla limanlara bağlamamız lazım. Kalkınmanın alt yapısı ulaştırma sistemidir. Türkiye bu günlerde ulaştırma alt yapısıyla gelecekteki sanayinin alt yapısını kuruyor. Gaziantep de sanayisindeki gelişmişliğiyle yeni modele en uygun il olarak ön plana çıkıyor” ifadelerini kullandı.
İSTİHDAM MODELİ ÜLKE GENELİNE YAYILACAK
Pandemi döneminde pek çok ülke sıkıntı yaşarken Türkiye’nin yüzde 11’lik büyüme oranı yakaladığını söyleyen Bakan Bilgin, “Son iki yılda Avrupa ve Amerika gibi güçlü ekonomiler büyük sıkıntı yaşarken Türkiye bu sıkıntılara rağmen yüzde 11 gibi bir büyüme rakamı yakaladı. Önümüzdeki dönemde de enflasyonun aşama aşama düşeceğini hep beraber göreceğiz. Dünya genelindeki ekonomik tahribatı ülke olarak bertaraf etmenin yolu büyümedir, istihdamdır. Türkiye’de yeni istihdam modeli ile bunu başaracaktır. Biz bu modeli de Gaziantep’ten başlatıyoruz. Çünkü Gaziantep bunu başarabilecek bir sanayi ve ekonomiye sahip. Yeni istihdam modeli burada başladıktan sonra Bursa’da devam edecek ve Türkiye geneline yayılacak” şeklinde konuştu.
İLK 3 AY MASRAFLAR, DEVLETTEN
Yeni istihdam modelinin detaylarından da bahseden Bakan Bilgin, “Bu yeni modelle işe alınacak elemanların ilk 3 ay tüm ekonomik giderleri bakanlığımız ve devlet tarafından karşılanacak. Ücretini vereceğiz, sigortasını, primini yani tüm ekonomik giderlerini biz karşılayacağız. İlkokul, lise, yüksekokul ve üniversite mezunlarını kapsayan, her kesime hitap eden bir model olacak. Bu projeyi uyguladıktan sonra 3 ay sonraki verilere göre bunu tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Ben Türkiye’nin üretim, istihdam, büyüme sürecine katkı yapacak olan sanayiciler ile iş insanlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
VALİ GÜL: TÜRKİYE’DE CARİ FAZLA VEREN İKİNCİ ŞEHİRİZ
Gaziantep’in üreten bir şehir olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Vali Davut Gül ise sözlerine şöyle devam etti: “İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 136. Türkiye’de cari fazla veren ikinci şehiriz. Bunu yaparken bizim limanımız yok, çok büyük bir hammaddemiz yok. Bütün olumsuzluklara rağmen bunu başarabiliyoruz. Bunu yaparken de en önemli sermayemiz beşeri sermayemiz. Beşeri sermayemiz de burada salondaki hazirun. Sayın Bakanım, sizlerin liderliğinde, sizlerin destekleriyle inşallah 10 milyar dolar olan ihracatımızı daha da ileriye taşıyacağız. Sizlere ve ekibinize teşekkür ediyoruz. Neyi size ilettiysek anında çözüme kavuşturdunuz. Türkiye genelinde uygulanacak bu projeyi de ilk Gaziantep’te başlattığınız için de ayrıca teşekkür ediyorum.”
BAŞKAN ŞAHİN: İŞÇİ MEMLEKETİYİZ, 400 BİN İŞÇİ VAR.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep’in özel bir şehir olduğunu belirterek, “Burada bir kahraman ve başarı bir hikayesi var. Bu coğrafyada çok güçlü olmamız gerek, ekonomik kalkınma ve insani kalkınmayla olur. Bilgi ekonomisi için yetişmiş beşeri sermaye, bu çok önemlidir. Bunun için de doğru istihdam çok önemlidir. İşçi memleketiyiz, 400 bin işçi var. ” dedi.
MERİNOS FABRİKASI’NDA İŞÇİLERLE ÖĞLE YEMEĞİ YEDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Merinos Halı tesislerini ziyaret ederek , Merinos Halı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erdemoğlu’ndan üretim ve çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Daha sonra Merinos çalışanlarıyla birlikte yemek yiyen Bakan Bilgin, işçilerle birlikte sıraya girerek yemeğini kendisi aldı. Merinos Halı tesislerini ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e Merinos Halı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erdemoğlu tarafından üretimli ilgili bilgi verildi. Merinos tesislerinin ziayarette Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, ilçe belediye başkanları katıldılar. Tesislerin iplik bölümünden başlayan tesis gezisi , dokuma ve konfeksiyon bölümleriyle devam etti. Daha sonra Merinos çalışanları ile birlikte yemek yiyen Bakan Bilgin, Merinos tesisleri için övgüler yağdırdı. Bakan Bilgin “Gaziantep sanayisi Türkiye’ye örnek gösterilecek bir başarı ile ilerlemektedir. Organize Sanayi bölgesi başta olmak üzere kurulmuş olan tesislerde her türlü üretim yapılmaktadır. Bir dünya markası olan Merinos Halı tesisleri günümüz şartlmarında modern bir tesis olma özelliği ve dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapmasıyla gurur kaynağımızdır “ dedi. Dana sonra Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat bilgin’e Merinos tesislerinde dokunan bir secede ve Gaziantep el sanatlarından olan bakır bir hediye sunumu gerçekleştirildi..
GAZİANTEP, YILDIZI YÜKSELEN BİR ŞEHİR
Başta KOBİ’ler olmak üzere imalat işletmelerinin verimliliklerinin sürdürülebilir bir şekilde arttırılmasına sağlayan Model Fabrika’daki incelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, “Model Fabrika’nın yaptığı çalışmalar çok önemli. Çünkü biz Türkler, geçtiğimiz yüzyılda sanayi çağını kaybettik. O kayıp bize çok ağıra mal oldu. Bu konu üzerinde ben çok duruyorum çünkü sanayi çağını kaybetmek bize yaklaşık 200 yıl az gelişmiş ülke kategorisinde anılma sonucunu getirmiştir. Oysa Türkiye 500 yıl dünyanın her alanında 1. ülkesiydi. Biz imparatorluğu hep askeri başarılarımızla hatırlarız, evet askeri başarılarımız sonsuzdu ama esas başarımız biz dünyanın ticaret yollarını yöneten bir ülkeydik. Dünya ticaretinin merkezinde biz vardık. Dünya para hareketlerinin yani altın ve gümüşün merkezinde biz vardık. Ticaret neyle olur? Mal ve parayla olur. Bu nedenle üretimin merkezinde de biz vardık. Yani Türkiye bir üretim merkeziydi. Biz dünyanın aynı zamanda en büyük limanlarını yöneten bir ülkeydik. En büyük limanlara mal veren bir ülkeydik. Bir çağ kaybetmek maliyeti ağır bir şey. O ağır maliyeti bizim ülkemiz ödedi ama buradan çıkmamız lazım. Biz o eski konumumuzu değiştirmek zorundayız. Değiştirmek içinde değişim iradesine sahip olmak lazım. Ha deyince değişim olmuyor, değişime hazırlık yapmak gerekiyor. Değişimin insan kaynağı her şeyden önemli. O insan kaynağını Türkiye eğitim sistemiyle, insan yetiştirme düzeniyle bugün başarmıştır. Onun için Gaziantep, yıldızı yükselen bir şehirlerden birisidir. Hatta sadece Türkiye’de değil dünyada da yıldızı yükselen bir şehirdir. O bakımdan geleceğe güvenle bakıyoruz” dedi.
HER YERDE DEĞİŞİMLER SORUN OLUŞTURUR.
Model Fabrika’nın endüstriyel üretim düzenine yeni bir ivme kazandırdığını vurgulayan Bakan Bilgin, “Model Fabrika akıllı teknolojilerin olduğu yer. Model Fabrikalar, klasik endüstriyel üretim düzenine yeni bir ivme kazandırıyor. Model Fabrikalar yeni bir üretim tarzı getiriyor. Bu bakımdan çok önemli” şeklinde konuştu. Türkiye’nin yeni bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu aktaran Bakan Bilgin, “Her değişimin sorunları var. Biz bugün Türkiye’de değişimin sorunlarını yoğun ve pandemi sonrası dünya çapındaki ekonomik krizlerin etkisinde kalarak yaşıyoruz. Bunlara cevap verecek güçteyiz. Her yerde değişim vardır, her yerde değişimler sorun oluşturur. Önemli olan o sorunları çözme kabiliyetine sahip olmaktır. Biz, 21. yüzyılda hem değişimin sorunlarını aşacağız hem de değişimi yönetebilecek akla sahip olduğumuzu bütün dünyaya göstereceğiz” diye konuştu.
GSO BAŞKANI ÜNVERDİ: MODEL FABRİKADA TEORİ VE PRATİĞİ BİRLEŞTİRDİK
Gaziantep’in üretim, ihracat ve istihdamıyla ülke ekonomisinin bel kemiği olduğunu ve özellikle kriz dönemlerinde örnek olacak bir başarı tablosu çizdiğini ifade eden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, bu başarıları sürdürülebilir kılmak için yenilikçi projeler geliştirdiklerini söyledi.“Yeşil dönüşüm, dijitalleşme, verimli üretim, enerji verimliliği ve insan kaynakları verimliliği bu sürecin ana yol haritalarıdır” diyen Ünverdi, Model Fabrika’yı bu doğrultuda kurduklarını, merkezde yürütülen çalışmalarla işletmelerin verimliliklerini ve rekabetçiliklerini artırmayı, dijital dönüşümlerini sağlamayı, teori ve pratiği birleştirerek yetkinlik kazanımlarını kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.2021 yılında Gaziantep’teki istihdam sayısının bir önceki yıla göre yüzde 8,4 oranında artışla ortalama yıllık 397 bin 187’ye ulaştığını ve bu sayının yaklaşık 250 bininin Organize Sanayi Bölgesi’nde istihdam edildiğini ifade etti.
Gaziantep’in 160 alanda üretim yapan bir şehir olduğunu, çoğunluğu KOBİ olmak üzere şehirde toplam 5200 işletmenin faaliyet gösterdiğini kaydeden Ünverdi, bu işletmelerin yeşil dönüşüme hazırlanması için Gaziantep Sanayi Odası olarak çalışmalarına devam ettiklerini, Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu ile işletmeleri dönüşüme hazırladıklarını söyledi.
Sürdürülebilirliğin en önemli unsur olduğunun altını çizen Başkan Ünverdi, “Hedefimiz her anlamda şehrimiz ve bölgemizin teknolojik dönüşümüne öncülük etmek ve üretimlerimizde katma değeri artırmak. Bu noktada Model Fabrikamızın da şehrimiz sanayisine yeni bir soluk getirdiğine inanıyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin başta olmak üzere tüm konuklarımıza ziyaretleri, çok değerli önerileri, ilgi ve destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.