Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi, 18 Aralık Dünya Arapça Günü kapsamında program düzenledi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GAÜN) İlahiyat Fakültesi Dr.Öğr.Üyesi Muhammed Murtaza Çavuş, Arapçanın tarihsel derinliği, kültürel zenginliği ve uluslararası alanda taşıdığı önemle dünyanın en etkili dillerinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Arapça, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 6’ncı resmi dil olarak kabul ediliyor ve her yıl ’18 Aralık Dünya Arapça Günü’ olarak kutlanıyor. Arapça, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyaya uzanan, yaklaşık 422 milyon insanın konuştuğu ayrıca 1 milyardan fazla Müslümanın kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’den dolayı az veya çok aşina olduğu bir dildir. İslam’ı doğru anlamak ve anlatmak için bu dili önemsemeliyiz.”
Türkçede kullandığımız birçok kelimenin Arapçadan geldiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Çavuş,” Arapça ve Türkçe, tarih boyunca etkileşim içinde olmuş ve bu etkileşimlerin sonucunda ortak bir kültürel miras oluşturmuşlardır. Arapça ile içli dışlı bir dilimiz var. Azap, aziz, bereket, delil, gazi, cennet, cehennem, haram, hayrat vs. birçok kelime Arapçadan geliyor. Bu iki dil arasındaki iç içe geçmişlik, sadece dilin değil, aynı zamanda kültürlerin ve toplumların da birbiriyle olan bağını gösteriyor” diye konuştu.
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Murtaza Çavuş’un konuşması sonrasında GAÜN öğrencileri Arapça videolar, şiirler ve metinler ile sunum yaptı.