15 Kasım Dünya KOAH Günü olması sebebiyle önemli açıklamalar yapan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Füsun Fakılı, KOAH hastalığına yönelik erken teşhisin önemini aktardı.
Dr. Öğretim Üyesi Füsun Fakılı yaptığı açıklamada, “Dünya KOAH Günü 15 Kasım olarak kabul edilmektedir. Bu yılın teması; erken akciğer sağlığı, erken teşhis ve erken müdahalenin önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. KOAH; nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, kalıcı solunumsal yakınmalarla seyreden, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Hastalık, dünyada yetişkin nüfusun onda birini etkiler ve dünya çapında en sık rastlanılan üçüncü ölüm nedenidir. Türkiye’de sigara kullanımı ciddi bir sorun. KOAH en çok sigara içenlerde görülüyor. Ancak Gaziantep gibi sanayi şehirlerinde hava kirliliği kronik solunum yolu hastalıkları için risk oluşturuyor. İklim değişikliği ile birlikte sıcaklık artışı, anormal hava olayları ve orman yangınları görülmektedir. Aşırı sıcaklıklar (hem sıcak hem de soğuk) yanında iç ve dış hava kirleticileri KOAH’ta artan solunum yakınmaları yükü, akciğer fonksiyon kaybı ve KOAH alevlenmeleri ile erken ölümlere neden olmaktadır” ifadelerine verdi.
Fakılı sözlerine, “KOAH tedavisi olan bir hastalıktır. Sigara kullananların, nefes darlığı şikâyeti olanların mutlaka solunum fonksiyon testi yapılmalıdır. Göğüs Hastalıkları uzmanları tarafından değerlendirilen hastalarımıza düzenli takip ve tedavi gerekmektedir. Akciğerleri sağlıklı tutmak ve sağlıklı nefes alabilmek için; tütün ve tütün ürünlerini kullanmamamız, soluduğumuz ortam havasını temiz tutmamız, düzenli ve dengeli beslenmemiz, düzenli egzersiz yapmamız, yaş grubuna uygun aşıları ihmal etmememiz, iklim değişimine duyarsız kalmamamız gerekmektedir” şeklinde devam etti.
Haber/ Fotoğraf: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ