Kur korumalı vadeli (KKM) mevduat hesaplarına uygulanan Türk Lirası faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu mevduat hesaplarına uygulanacak faiz oranı, bankalar ve yararlanıcılar arasında üst limit olmaksızın serbestçe belirlenecek.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı kararıyla KKM vadeli mevduat hesaplarına uygulanan Türk Lirası faiz üst sınırı kaldırıldı. Türk Lirası kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanacak faiz oranı, bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenecek. Düzenlemeyle Türk Lirası finansal araçlara olan talebin artırılması, finansal piyasaların etkinliğinin sağlanması, finansal piyasalarda derinliğin artırılması, döviz kurunda yaşanan istikrarın sürdürülerek finansal sektörün ve ulusal ekonominin sağlıklı gelişimine katkıda bulunulması hedefleniyor. Daha önce Türk lirası KKM mevduat hesaplarında, politika faizinin 3 puan üzerinde azami faiz uygulanabiliyordu.
Yeni karara göre kur korumalı hesaplara uygulanacak asgari faiz oranı, politika faizi oranında olacak, üst faiz limiti ise olmayacak. Faiz sınırının kaldırılması için bankaların da talebi bulunuyordu. Dövizde dönüşümlü kur korumalı hesaplardaki faiz tavanı ise 26 Ocak’ta kaldırılmıştı.
KKM’de yeni rekor
KKM büyüklüğündeki artış ise devam etiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, Geçtiğimiz hafta içinde KKM büyüklüğü, 33 milyar TL artarak 1 trilyon 672 milyar 833 milyon TL’ye ulaştı. Bu rakamlarla KKM’deki haftalık yükseliş, 10. haftada da devam etmiş oldu.
Geçtiğimiz gün yürürlüğe giren bir başka yeni uygulamaya göre de ithalat bedeli ödemesi veya döviz kredilerinin geri ödemesi bulunan şirketler, ellerindeki döviz hesaplarını en az 1 ay vadeli olarak KKM’ye çevirebilecek. Vade sonunda Türk Lirası mevduat hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenecek. 2021 yılının Aralık ayında, dövizdeki hareketlenmeyi kontrol altına almak için başlayan KKM uygulamasının süresi, 31 Aralık 2023’e kadar uzatılmıştı.