Bu tuhaf olaylar, 2018’de, bilim insanlarının küçük bir yıldızın Dünya’dan yaklaşık 665 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir kara delik tarafından parçalara ayrıldığını görmesiyle başladı. Yakınındaki diğer nesneleri parçalama eğilimindeki kara delikleri inceleyen bilim insanları için bu tür göz alıcı ve şiddetli davranışlar nispeten rutin bir durum olduğundan kara delik özellikle ilginç görülmedi. Ancak bilim insanları, üç yıl sonra aynı kara deliğin tekrar canlandığını ve dışarıya madde fırlattığını görünce şoke oldu. Ama kara delik alışılanın aksine yeni bir şey yutmadı.
Tuhaf kara delik üzerine yapılan yeni bir çalışmanın başyazarı Yvette Cendes, “Bu olay bizi tamamen şaşkına çevirdi, daha önce kimse böyle bir şey görmemişti” dedi.
Bilim insanlarına göre maddenin kara delikten çıkışı gecikmiş gibi görünüyor. Bu sürecin neden geciktiğini hâlâ bilmeseler de daha fazla araştırmanın kara deliklerin etkileyici yutma alışkanlıklarının daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını umuyorlar.
Araştırmacılar bu tuhaf davranışı ilk kez 2021’de New Mexico’daki Very Large Array’i kullanarak tespit etti. Olağandışı değerler, kara deliğin beklenmedik şekilde tekrar canlandığına işaret etti.
Bunun üzerine uluslararası gökbilimcilerden oluşan bir ekip, neler olup bittiğini öğrenmek için harekete geçti. Bu sürpriz, yaşananları anlamak için acilen teleskoplara başvurmalarına sebep oldu.
Bilgi topladıkça olayın çarpıcı radyo sinyalleriyle karşılaştılar. Kara delik üç yıl durduktan sonra şimdiye kadar görülen en güçlü radyo enerjisi patlamasıyla yeniden canlanmıştı.
Dahası, kara delikten çıkan madde normalden çok daha hızlı ilerliyor. Bu tür olayların çoğunda ışık hızının yüzde 10’u söz konusuyken, bu madde ışık hızının yarısı kadar hızla hareket ediyor.
Bilim insanları şimdi hem bu kara deliği ve hareketlerini daha iyi anlamaya çalışacak; hem de kara delikler bunu başından beri yapıyordu da onlar mı gözden kaçırıyordu, yoksa bu gerçekten göründüğü kadar sıradışı bir örnek mi sorusunun yanıtını düşünecek.
Kaynak: Independent Türkçe