Sanayinin çarklarını binbir zorluklarla döndürmeye çalışan iş dünyası, başta doğalgaz ve elektrik zamları ile artan maliyetler yüzünden şartel indirme noktasına geldi. Türkiye’nin üretim ve ihracat merkezi Gaziantep’te, sesini yükseltmeye çekinen iş dünyası, şimdilik sesini içine atıyor.
Türkiye’nin üretim, ihracat ve istihdam merkezi olan Gaziantep’teki iş dünyası, artan maliyetler yüzünden sıkıntılı günler yaşıyor. Son olarak doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar, iş dünyasının bütün üretim planlarını altüst etti.
Gaziantep OSB’de faaliyet gösteren firmaların bir çoğu, artan maliyetler yüzünden şartel indirme noktasına gelirken, seslerini yükseltmeye çekiniyorlar.
SESİMİZİ YÜKSELTME ŞANSIMIZ YOK
Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların üretimi olumsuz yönde etkilediğini belirten bazı sanayiciler ‘’Bu maliyet artışları karşında daha nereye kadar dayanacağımızı bilmiyoruz. Sesimizi çıkaramıyoruz. Sesimizi içimize atıyoruz. Aykırı bir ses yükseltsek hemen tepemize biniyorlar. Nefes aldırmıyorlar. Burada sesimizi yükseltme şansımız yok. Ancak kendi aramızda istişare etmek zorunda kalıyoruz. Sonuçta bir çözüme kavuşamıyoruz. Sanayiye yapılan bu zamlar üretime oradan da tüketicilere yani vatandaşlara yansıyacak.’’ şeklinde tepki gösterdiler.
GEMİ SU ALIYOR
Artan hayat pahalılığı ve enflasyon yüzünden önlerini göremediklerini dile getiren iş dünyasının önemli isimleri ‘’Yeni yatırımlar bir yana dursun, çarkımızı maliyetine çevirebilirsek ne mutlu bize. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sıkıntılar gittikçe büyüyor. Böyle giderse üretimin çarklar bir süre yavaşlayacak sonrada duracak. Bunun sonucunda da işten çıkarmalar başlayacak. Durum hiçte iyi değil. Gemi su alıyor. Hükümet ne yapacaksa bir an önce yapmalı. Ülkemizi milletimizi seviyoruz. Bu krizden bir an önce çıkmak istiyoruz. Duvara çarpmak istemiyoruz’’ diye konuşular.
GTO BAŞKANI YILDIRIM: ZAMLAR REKABET GÜCÜMÜZÜ ETKİLİYOR
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, doğalgaz ve elektrik tariflerine yapılan zamların uluslararası piyasadaki rekabet gücünü olumsuz etkileyeceğini belirtti.
GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 10 ve elektriğe gelen yüzde 25 zam oranlarının faaliyetlerin sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü tehdit ettiğini belirterek, “Enerjiye yapılan zamlar karşısında ne yazık ki işletmelerimizin ayakta kalma gücü kalmadı. Kabul edilebilir düzeyin çok üstüne çıkan enerji fiyatları işletmelerimiz üzerindeki maliyet baskısını artırıyor. Bu da uluslararası piyasadaki rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Bir aksiyon alınmaz ise pandemi ve Ukrayna savaşının ardından ülkemize yönelen alıcılarımızı kaybederiz. Bizim gibi bir ihracat kenti, ihracata dayalı bir büyüme modeli benimseyen Türkiye ekonomisi için bu durum gerçekten büyük bir risk teşkil etmekte” dedi.
EKONOMİ YARA ALACAK
Başkan Yıldırım zamların enflasyon üzerinde baskı yaratacağını belirterek “Yılın birinci çeyreğindeki büyüme performansını ikinci çeyrek ve yılın tamamında gösterebileceğimizi öngöremiyorum. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve hammaddeye gelen zamlar ne yazık ki temel tüketim maddelerine de yansıyor ve enflasyon yükseliyor. Oluşan maliyet enflasyonu tüketicinin de alım gücünü düşürüyor. Yani işletmelerimiz hem iç hem de dış müşterilerini kaybetme dolayısıyla da kepenk kapatma riski ile karşı karşıya. Bu konuda önlem alınmazsa üretim, istihdam ve dolayısıyla ekonomi büyük yara alacak” şeklinde konuştu
BOTAŞ’TAN ZAM AÇIKLAMASI
BOTAŞ, 1 Haziran’dan itibaren doğal gaza sanayide yüzde 10.23 ve konutlarda yüzde 30, elektrik üretimi için kullanılan doğal gaza da yüzde 16.28 zam yapıldığını açıkladı.BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere doğal gaz ithal bir enerji kaynağı olup, yüzde 99’dan fazlası yapılan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yurt dışı arz kaynaklarından temin edilmektedir. 2021 yılı başından itibaren dünya ve Avrupa enerji piyasalarında yaşanmaya başlayan ve halen devam eden kusursuz fırtınanın etkisi ile tüketicilerin fahiş enerji fiyatlarına maruz kaldıkları kamuoyu tarafından da yakinen bilinmektedir.
Bütün dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatları bugüne kadar tüketicilerimize aynı oranda yansıtılmamıştır. 01 Haziran 2022 tarihi itibarı ile tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğal gaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede 1 Haziran 2022 tarihinden geçerli olmak üzere sanayide kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 10,23, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 16,28, konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 30 oranında artış yapılmıştır. Bu artışlara rağmen özellikle konutlarda kullanılan doğal gazda tüketicilerimize destek verilmeye devam edilmektedir” denildi.