Sıfır araçlar için uygulanan otomobilin 6 ay kullanılması ya da 6 bin kilometre yol katedilmesi kuralına ilişkin pazarlama ve satış kısıtlaması çerçevesinde kurallara uymayan işletmeler Denetimler sonucunda geçtiğimiz günlerde 36 işletmeye toplam 15 milyon 905 bin 127 Türk lirası idari para cezası uygulanmıştı.
Bu defa aynı düzenleme çerçevesinde 1-8 Mart tarihleri arasında yapılan denetimler sonucunda 47 işletme hakkında 19 milyon 205 bin 400 Türk lirası idari para cezası uygulandı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, “Otomobil yetkili bayileri ile oto galerilerine uygulanan idari para cezasının toplam 35 milyon 110 bin 527 Türk lirasına ulaştığı. İşletmeler arasındaki rekabeti bozucu faaliyetleri engelleyerek piyasanın düzgün işlemesini sağlamak ve böylece tüketicilerimizin ikinci el taşıta ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla Bakanlığımızca önümüzdeki günlerde de bu denetimlere devam edilecektir” ifadeleri kullanıldı.
400 BİN LİRA SINIRINDA 3 MODEL KALDI
Öte yandan son günlerde ikinci el ve sıfır otomobil pazarında hareketlilik yaşanıyor. Kimi depremzede ihtiyacını karşılamak için aracını satışa çıkarırken kimisi ise yeni bir konut almak için aracını satışa çıkardı. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel piyasadaki son durumu milliyet.com.tr’ye cevapladı.
İkinci ve sıfır otomobil piyasasında son günlerde hareketlilik yaşanıyor. 400 bin lira sınırında sadece 3 model kaldı. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel piyasadaki son durumu milliyet.com.tr’ye cevapladı. Ertelemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Maalesef yaşadığımız deprem felaketi ile birlikte bazı vatandaşlarımızın nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına araçlarını satışa çıkardığı hatta depremde enkaz altında kalarak kullanılamaz hale gelen araçların da bu süreçte satışa çıkardıklarını görüyoruz.
‘FİYATLARDA DÜŞÜŞ ETKİSİ YARATMAYACAK’
Deprem bölgesinde satışa sunulan araçlar ülke genelinin ortalama %7’sini oluşturmaktadır. Bu araçların yarısı 2. el otomobil satıcıları yarısı ise sahipleri tarafından münferit satışa sunulmakta. Satışa sunulan araçların tamamının ihtiyaç doğrultusunda satışa sunulmadığı göz önünde bulundurulduğunda deprem bölgesinde satışa sunulacak araçların piyasayı daha da hareketlendireceği ya da fiyatlarda düşüş etkisi yaratacağını düşünmüyoruz.
FİYATI 400 BİN TL SINIRINDA OLAN MODELLER!
Geçtiğimiz aralık ayında yayımlanan ÖTV matrah güncellemesi ile bir miktar düşüş yaşanmasına rağmen mevcut koşullar neticesinde oluşan fiyat düşüşlerinin etkisini kısa sürede yitirebileceğini öngörmekteydik.
‘BİR AYDA YÜZDE 8 ZAM GELDİ’
Döviz kuru fiyat artışlarındaki belirleyici parametrelerin başında geliyor. Döviz kuru sabit seyretmesine rağmen, artan maliyetler sebebiyle sadece son bir ayda sıfır araçlara ortalama yüzde 6 ile 8 oranında zam gelmiş durumda.
Dolayısı ile geldiğimiz noktada en düşük sıfır araç bedeli sadece 3 markanın modeli ile birlikte 400.000 TL sınırında.
Bu araçlar HYUNDAİ i10 1.2 MPI Elite Çift Renk 84 Benzin Yarı Otomatik – Fiyat: 402 bin 500 TL
RENAULT Taliant 1.0 SCE Joy 65 Benzin Manuel – Fiyat: 403 bin TL
FIAT Egea 1.4 Fire Easy Plus 95 Benzin Manuel – Fiyat: 403 bin 400 TL
Fiyat artışları bu seyirde devam ettiği sürece yakın gelecekte bir kez daha ÖTV matrah güncellemesine ihtiyaç duyulacak ve piyasa bir süre yeniden belirsizlik ortamı yaşayacaktır. Bu durumların önüne geçilmesi için ÖTV konusunda daha sürdürülebilir değişikliklere olan ihtiyaç artmaktadır.
“SIFIR ARAÇTA BEKLEME SÜRESİ 6 AYA ÇIKMIŞ DURUMDA”
Otomobil son 5 senedir ülkemizde binek araçtan ziyade “yatırım aracı” olarak görüldüğünden ihtiyaç dışı da satın alımlar da oldukça fazla.
Bunun yanında kayıt dışı ticaret diye tabir ettiğimiz işi bu olmayan kişilerin vergisiz kar amaçlı otomobil alıp satmasının oldukça artması otomobile olan talebi yükselten faktörlerden bir tanesi.
2023 yılı Ocak ayı itibarıyla fiyatların tekrar artacağı düşüncesiyle sıfır otomobile olan talep oldukça artmış, normal dönemde dahi karşılanamayan talepler için süre 6 aya kadar çıkmış durumdadır.
Çip krizi, hammadde ve enerji problemleri gibi önemli sorunlar hayatımızda var olduğu sürece, sıfır otomobilde tedarik problemleri ortadan kaybolmayacaktır.
‘5 SENE DAHA PİYASAYA ETKİSİ SÜRECEK’
Maalesef mevcut koşullar itibarıyla bu sorunun birkaç sene, belki de 5 seneye kadar piyasaya etkisinin süreceğini ön görmekteyiz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSıfır araçta bekleme süresi 6 aya çıktı! İşte 400 bin lira sınırında kalan 3 modelHaberi Görüntüle