6 partinin genel başkanı saat 14:51 itibariyle ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Metni’nin altına imzaları attılar. Metin, 23 madde ve 48 sayfadan oluşuyor.
60 BAŞLIK VAR
Liderlerin onayına sunulan metin, yasama, yürütme ve yargı temel ayaklarından oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlığın yapısı, Anayasa Mahkemesi’ne üye seçimi ile TBMM’ye ilişkin düzenlemeler içeren metinde yaklaşık 60 başlık bulunuyor.
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem sunumu metni hazırlayan genel başkan yardımcıları CHP’den Muharrem Erkek, İYİ Parti’den Bahadır Erdem, Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün, DEVA Partisi’nden Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi’nden Bülent Kaya, Demokrat Parti’den Bülent Şahinalp tarafından yapılacak. Genel başkan yardımcıları sırayla metinden bir bölüm okuyor… İlk bölümü CHP’den Muharrem Erkek okudu ve sözlerine “Savaşa hayır” diyerek başladı. Erkek’in konuşması şu şekilde:
Bu yeni bir başlangıç, yeni bir inşadır
– İstişareyi esas alarak hazırladığımız metni açıklıyoruz. Anayasa değişikliği demokrasinin asli ilkelerini hiçe sayılarak hazırlanmış, demokratik şekilde müzakere edilmeden 41 gün gibi kısa sürede kabul edilmiştir. Cumhurbaşkanına çok geniş ve denetimsiz yetkiler verilmiştir. Egemenliği şahsileştiren bu sisteme biz karşı çıkıyoruz. Meclis’in devredilemez bütçe hakkı dahi ortadan kaldırılmıştır.
– Biz bu demokrasiden uzak sisteme karşı çıkıyor ve ülkemizi Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’le, demokrasiyle taçlandırmak istiyoruz. Tüm insanların insan onuruna yaraşır bir hayat yaşamasını sağlamak istiyoruz.
– Temel insan haklarının tamamını teminat altına alacağız. Bu sistem, düşünce özgürlüğünün, basın, din , vicdan özgürlüğünün, kadın ve çocuk haklarının korunduğu bir sistemdir. Bu sistem her vatandaşına eşit şekilde yaklaşan çoğulcu bir sistemdir.
– Şeffaf ve hesap verebilir bir sistemdir. Bunun güvencesi de hazırladığımız siyasi etik kanunudur. Bu yeni bir başlangıç, yeni bir inşadır.
“SEÇİM BARAJINI YÜZDE 3’E DÜŞÜRECEĞİZ”
DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu’nun konuşması şu şekilde:
– Yarının Türkiye’si için gerçekleştirdiğimiz tarihi ana şahitlik ediyoruz. Masum insanların bombalanmasına hayır diyerek sözlerime başlıyorum. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ve etkin denetim mekanizmaları olan bir yönetim sistemi amaçlıyoruz.
– Hükümeti güçlendirirken meclisi zayıflatmama isteğindeyiz. Parlamenter sistemin kalbi olan TBMM’nin kanun yapma eylemini saplayacağız.
– Seçim kanunlarında yapılan düzenlemelerle siyasette dürüstlük güvence altına almaktadır. Temsil gücünü artırmak ve temsilde adalet için seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz.
– Siyasi partilere ve adaylara yapılan belirli miktarın üzerindeki bağışların kamuoyuna açıklanmasını zorunlu kılacağız.
– Siyasiler arasında adalet sağlanması için en az yüzde 1 oy alan siyasiler hazine yardımından pay alacaktır.
– Yeni bir iç tüzük hazırlayarak demokrasinin ilkelerine uygun hale getireceğiz. Yasama işlevini koruyacağı. Torba kanun uygulamasına son vereceğiz. Yasama komisyonlarının çalışmasını işlevsel hale getireceğiz.
– Meclisin denetim mekanizmasını güçlendirip hükümetin hesap verebilirliğini artıracağız. Yazılı soru önergelerine cevap için süre belirleyeceğiz, yapmayan bakana soruşturma uygulayacağız.
– Parlamentoların hakkı olan bütçe hakkının devredilemezliğini tesis edeceğiz. Meclis’in bütçe hakkını devredilemez bir yetkisi olarak belirleyeceğiz. Hesap komisyonu kuracağız, başında ana muhalefetten biri olacak.