Yolun yarısını atlattınız. Üstünden bir hafta daha geçti bile! Boyutları hemen hemen bir havuç uzunluğunda olan bebeğiniz bir dövüş ustası gibi karnınızın içinde hareket ediyor. Dönerken yaptığı hareketler bu aralarda tekmelere ve yumruklara dönüşüyor. Bebeğinizin hareketlerini siz de anlamaya başlıyorsunuz. Yavaş yavaş ne yaptığını hissediyor ve onunla aranızdaki bağı güçlendiriyorsunuz. Bebeğinizin kaşları ve göz kapakları oluşmuş durumda. Eğer bebeğinizin cinsiyeti kızsa dış genital organının da oluşmaya başladığı söylenebilir.
Hayatınız nasıl değişiyor?
Anne olacağınız fikrine her geçen gün daha çok alışıyorsunuz. Başta bebeğinizin varlığına çok fazla inanamamış olsanız da hareketlerini hissedip gözle görebileceğiniz bir boyuta ulaştığında ona karşı daha da yakın hissediyorsunuz. Bu dönemler oldukça rahat geçen haftalardır. Henüz çok büyük bir göbeğe sahip değilsiniz. Bu nedenle rahat hareket edebiliyorsunuz. Hazır bu evredeyken tadını çıkarmaya bakın. Nitekim son 3 aylık dönemde göbeğinizle birlikte başka sorunlar da büyüyebilir.
Hamilelikte akne
Hamilelikte akne sorunu genel bir durumdur. Bunun sebebi artan hormonlardır. Özellikle androjen hormonundaki artış sebebiyle sebum adı verilen yağ maddenin üretimi artar ve akne sorunu gözlemlenebilir. Ancak bazı hamilelerde genelin tam aksine var olan akne sorununun azaldığı görülmektedir.
Üretilen ekstra sebum ve dökülen cilt hücreleri gözenekleri kapayarak bakterilerin hızlıca çoğalabileceği bir ortam yaratır.
Akneye karşı dikkat edilmesi gerekenler ve alınabilecek önlemler
Günde 2 defa yüzünüzü nazik bir şekilde yıkayın.Yüzünüzü keselemekten kaçının.Nemlendirici kullanıyorsanız yağsız olmasına özen gösterin.Sivilcelerle oynamaktan ve onları sıkmaktan kaçının. Aksi takdirde yüzünüzde iz kalabilir.Eğer makyaj yapmanız gerekiyorsa su bazlı ürünler tercih edin. Akneye meyilli ciltler için üretilen özel ürünlere göz atın.Doktorunuza size jel veya losyon önermesi için talepte bulunun. Gelişigüzel ilaçlar kullanmak yerine size iyi geleceği bilinen ilaçlar kullanmaya özen gösterin. Doktorunuzdan habersiz ilaç almayın veya merhem kullanmayın.
Akne tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hamilelik
Hamilelikte bazı ilaçların kullanılması ciddi doğum sorunlarına, düşüğe ve engelli doğuma sebep olabilir. Hamilelik öncesinde kullandığınız ilaçları doktorunuza danışmadan hamilelik sürecinde kullanmayın. Hamilelikte ilaç almaktansa harici uygulanacak merhemler ve kremler daha fazla tercih edilmektedir. Ancak her durumda doktorunuza mutlaka danışın.
Hamilelikte varis
Varis, cilt yüzeyine yakın yerlerde şişen damarlar sonucu oluşur. Yüzeye yakın bulundukları için kötü bir görünüme sebebiyet verebilen bu mavi-mor damarlar genelde bacaklarda görülür.
Varis, bacaklarınızı ağır ve ağrılı hissetmenize sebep olur. Görüntü bozukluğunun dışında kaşıntı, yanma ve batma hissi de duyulabilir. Eğer hamilelik öncesinde varis probleminiz yoksa doğumdan sonra gideceklerinin müjdesi verilebilir. Peki, varislere karşı neler yapılabilir?
Düzenli olarak spor yapmaya özen gösterin.Hamileliğin aşamasına bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenen kiloda kalmaya çalışın.Her müsait zamanda ayaklarınızı yukarıya kaldırarak dinlendirin.Otururken bacaklarınızı çapraz halde tutmayın.Uzun süre oturmayın veya ayakta kalmayın.Kan akışının düzenli olması için sol tarafınızda uyumaya özen gösterin.
Hamilelikte değişen seks yaşantınız
Bazı kadınlar hamilelikte libidolarının yükseldiğinden bahseder. Rahim bölgesinde artan kan damarı yoğunluğu ve hassasiyet sayesinde cinsel ilişkinin verdiği zevk de artabilir. Bu durumlar oldukça normaldir. Ancak cinsel ilişkiye karşı bir soğukluk da gelişebilir. Bunun sebebi ise kendinizi kötü hissetmek ve eşinizle yakınlık kurmak istemeyişiniz olabilir. Her iki durumda da eşinizi bilgilendirmek çok önemlidir. Nitekim erkeklerin sizin ne hissettiğinizi bilmesini veya tahmin etmesini bekleyemezsiniz.
Hamilelikte seks pozisyonları da dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur. Çoğu çift hamilelik esnasında yeni pozisyonlar keşfettiğini belirtmektedir. Doktorunuzla bu konuyu rahat bir şekilde konuşabilmelisiniz. Bebeğinizi tehlikeye atacak, rahminizi rahatsız edecek pozisyonlardan kaçının. Yan olarak uzanılan ve eşinizin arkanızda bulunduğu pozisyon, hamilelerin % 75i tarafından en rahat pozisyon olarak nitelendirilmektedir.
Hamilelikte seksten kaçınmanız gereken bazı durumlar da mevcuttur
Plasenta previa: Plasenta previa, plasentanın rahminizde durması gereken yerden daha aşağıda olduğu bir durumdur. Normalde rahmin üst kısmında bulunan plasenta, bazen vajina kanalına çok yakın bir yerde durur. Bu tip durumlarda kanama veya başka komplikasyonlar yaşanabilir. Doktorunuzun ultrason aracılığıyla belirleyebileceği bir durum olan plasenta previa söz konusu ise seksten kaçınmanız gerekebilir.
Açıklanamayan kanama veya akıntı: Doktorunuzun yaptığı testlere veya gözlemlere rağmen açıklanamayan bir kanama veya akıntı durumunuz varsa seks hayatınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.
Karın ağrısı ve kramp: Karın ağrısı ve kramplar hafif olduğu müddetçe normal karşılanabilir. Ancak sürekli bir hale geldiğinde ve şiddeti arttığında kesinlikle hemen doktora gitmek gerekir. Bu ağrıların sebebi ektopik gebelik( yumurta fallop tüpleri gibi rahim harici bir yerde tutunduğunda görülür), idrar yolu enfeksiyonları, preeklampsi(gebeliğin ikinci yarısında gelişebilen hipertansiyon ve proteinüri ile kendisini gösteren rahatsızlık) veya mide virüsleri olabilir. Yapmanız gereken, ağrıların düzenine dikkat etmek ve sıra dışı bir durum hissettiğinizde hemen doktora başvurmaktır.
Erken doğum:Bir önceki hamilelikte erken doğum yaptıysanız doktorunuz bir süre seks hayatına ara vermenizi söyleyebilir.
Genital sorunlar:Eğer eşinizde veya sizde genital herpes varsa cinsel hayatınıza dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilecek bir mikrop olan herpes, basit ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Normal dışı her durumda mutlaka doktorunuza danışın.
Bu haftanın aktivitesi
Bebeğiniz için bir ihtiyaç listesi hazırlayın. Doğuma giderken, doğum sonrasında en çok ihtiyaç duyacağınız şeyleri listeleyin ve yavaş yavaş edinmeye başlayın. Bu sayede alışverişe harcayacağınız bütçeyi de belirleyebilirsiniz.
Kaynak: Babycenter.com